Štát vypovedal elektrárňam zmluvu: Fico ohrozil Talianov

NETKY.SK • 5 December 2014, 08:43 • 2 min
Štát vypovedal elektrárňam zmluvu: Fico ohrozil Talianov

BRATISLAVA - Situácia okolo predaja podielu v Slovenských elektrárňach sa zamotáva. Štát vypovedal elektrárňam zmluvu o prenájme Vodného diela Gabčíkovo.

slovakia

left justify in out

Rozhodnutie prišlo v čase, keď Taliani chcú svoj podiel predať. Strata Gabčíkova im v tom môže uškodiť, píše denník HOSPODÁRSKE NOVINY na titulnej strane v článku "Fico udrel na Talianov". "Tento krok zníži hodnotu spoločnosti", potvrdil špecialista na energetiku z kancelárie Maple&Fish Martin Javorček. "Zníženie hodnoty elektrární pred plánovaným predajom môže favorizovať záujemcov, ktorí dobre komunikujú s vládou", tvrdí Javorček. V praxi by tak nový vlastník podniku mohol v určitej forme obnoviť zmluvu so štátom o prenájme Gabčíkova. Slovenské elektrárne dokážu predať elektrinu z vodného diela za lepšiu cenu, než je trhová, vďaka svojmu širšiemu portfóliu. Aj preto by bolo obnovenie kontraktu v budúcnosti logické. Otázne je, kto bude novým vlastníkom podielu v elektrárňach. Oficiálne svoju ponuku potvrdili český koncern ČEZ, maďarský MVM spolu so Slovnaftom. V zákulisí sa však hovorí aj o Energetickom a průmyslovom holdingu, ktorý sa vlani dohodol so štátom na kúpe akcií v Slovenskom plynárenskom priemysle, uzatvára denník.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona