Štát vyhlásil druhú výzvu k príspevku na zateplenie rodinného domu

NETKY.SK • 9 Máj 2016, 15:21 • 2 min
Štát vyhlásil druhú výzvu k príspevku na zateplenie rodinného domu

BRATISLAVA – Minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Roman Brecely (nominant #Siete) vyhlásil druhú výzvu na predkladanie žiadostí o poskytnutie príspevku na zateplenie rodinného domu.

slovakia

left justify in out

Majitelia domov starších ako 10 rokov, ktorí splnia všetky podmienky, môžu od štátu získať na zatepľovanie až 6500 eur. V rámci druhej výzvy bude možné predložiť 500 žiadostí.

 

"Vzhľadom na dostatočný objem peňazí vyčlenených zo štátneho rozpočtu na príspevok tento rok, až vo výške 30 miliónov eur, sme sa rozhodli vyhlásiť druhú výzvu," zdôvodnil Brecely. Minister verí, že vďaka tomuto príspevku bude viac ľudí bývať v energeticky úspornejších domoch. "Kvalitné zateplenie môže domácnostiam výrazným spôsobom znížiť ich výdavky a pomôže ich rodinným rozpočtom," dodal.

 

Žiadosti bude možné podávať od 9. júna. Po vyplnení elektronického formulára systém pridelí uchádzačovi identifikačné číslo a vygeneruje listinnú podobu žiadosti. Tú, spolu s prílohami, žiadateľ predloží ministerstvu do piatich pracovných dní. Žiadosti sa môžu podávať do 6. júla, ak sa dovtedy nenaplní ich maximálny počet.

 

O príspevok je možné požiadať po ukončení zateplenia rodinného domu, ale aj pred jeho realizáciou. Vzťahuje sa aj na práce začaté po 31. decembri 2014. Príspevok, o ktorý vlastník domu požiada po ukončení zateplenia, dostane do 90 dní. Ak však žiadosť príde ešte pred zatepľovaním, proces sa predĺži o čas jeho realizácie, ktorý môže byť najviac jeden rok. Peniaze tak žiadateľ získa najneskôr do 15 mesiacov.

 

Dotácia sa môže poskytnúť do výšky 30 % oprávnených a uhradených nákladov, najviac v sume 6000 eur v závislosti od dosiahnutých tepelnoizolačných schopností konštrukcií a hodnoty potreby tepla na vykurovanie. Ďalších 500 eur možno dostať ako kompenzáciu nákladov za vypracovanie projektovej dokumentácie zateplenia a energetického certifikátu. Maximálna výška príspevku tak môže dosiahnuť 6500 eur.

 

Znenie výzvy je dostupné na webovom portáli www.zatepluj.sk a na sídle ministerstva www.mindop.sk. V rámci prvej výzvy sa elektronicky registrovalo 230 žiadateľov, v listinnej podobe bolo rezortu doručených 134 žiadostí. Tie sú v súčasnosti v štádiu posudzovania. Zvyšných 96 žiadostí ministerstvo písomne nedostalo, preto k nim vydá rozhodnutie o zastavení konania.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies