Štát vydal za dva roky viac ako miliardu nových kolkov na alkohol a cigarety

NETKY.SK • 13 Január 2017, 14:51 • 2 min
Štát vydal za dva roky viac ako miliardu nových kolkov na alkohol a cigarety

BRATISLAVA – Viac ako dva roky, teda od októbra 2014, funguje na Slovensku Informačný systém na kontrolu obehu kolkov na tabakových výrobkoch a alkohole. S ním je spojené aj vydávanie nových kolkov, ktorých sa za toto obdobie vytlačila viac ako jedna miliarda. Na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave o tom informoval prezident Finančnej správy SR František Imrecze.

slovakia

left justify in out

"Pre verejné financie tento systém prináša hlavne to, že už nie je možné robiť podvody na kontrolných známkach tak, ako to bolo možné v minulosti," priblížil Imrecze. Na lieh je pritom podľa jeho slov v súčasnosti vydaných 238 miliónov takýchto kontrolných známok, čiže kolkov. V prípade tabaku a tabakových výrobkov je vytlačených 777 miliónov takýchto nových kolkov.

 

Po novom sa kolky tlačia centrálne v mincovni v Kremnici a prostredníctvom informačného systému dokáže štát kontrolovať obeh každého kolku. Tým sa podľa finančnej správy podarilo eliminovať daňové podvody, ktoré sa objavovali v minulosti. Napríklad, keď podvodníci vyhlásili, že im kontrolné známky zmizli, uhoreli alebo nastala povodeň, aby odôvodnili fakt, že je v obehu tabak alebo alkohol bez kontrolných známok, čím vznikali štátu úniky na spotrebných daniach.

 

Nové opatrenia sa tak podľa Imreczeho premietajú aj do zvýšeného výberu spotrebných daní. "Medziročne máme nárast výberu spotrebných daní takmer o 17 miliónov eur," vyčíslil šéf finančnej správy. Predovšetkým sa však podľa neho eliminovala možnosť distribuovať a vyrábať nelegálny tabak a nelegálny alkohol. "Tým sa, samozrejme, chráni aj zdravie obyvateľov," doplnil.

 

Neznamená to však podľa finančnej správy, že Slovensko nemá problém s dovozom nelegálneho alkoholu alebo tabaku. Takýto dovoz sa uskutočňuje predovšetkým cez ukrajinskú hranicu a v súčasnosti sú takéto nálezy v hodnote takmer 1,9 milióna eur pri nelegálnych cigaretách a v hodnote 41.000 eur pri nelegálnom liehu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies