Štát vlani odhalil 2 335 nelegálne zamestnaných osôb

NETKY.SK • 8 Apríl 2015, 11:38 • 2 min
Štát vlani odhalil 2 335 nelegálne zamestnaných osôb

BRATISLAVA - Inšpektori práce a kontrolóri z úradov práce vlani odhalili 2 335 nelegálne zamestnaných osôb.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to zo správy ministerstva práce a sociálnych vecí o vyhľadávaní a potieraní nelegálnej práce a nelegálneho zamestnávania za rok 2014, ktorú v stredu vláda vzala na vedomie. V porovnaní s rokom 2013 ide o nárast o 1 012 odhalených nelegálnych zamestnancov. V minulom roku pritom porušilo zákaz nelegálneho zamestnávania 1 226 zamestnávateľov, čo je medziročný nárast o 541 zamestnávateľov. Počet skontrolovaných osôb v minulom roku medziročne klesol o 1,1 tisíc na vyše 56,9 tisíc, počet skontrolovaných zamestnávateľov však oproti roku 2013 stúpol o 1,8 tisíc na 20,7 tisíc.


Zákaz nelegálneho zamestnávania vlani rovnako ako v minulých rokoch najviac porušovali malí zamestnávatelia, ktorí majú do deväť zamestnancov. Z hľadiska právnej formy prevládali spoločnosti s ručením obmedzeným a fyzické osoby, ktoré sú podnikateľmi. Týchto zamestnávateľov však inšpektori práce kontrolovali najčastejšie. "Zo zistení orgánov inšpekcie práce vyplynulo, že bude potrebné zamerať kontrolnú činnosť vo zvýšenej miere aj na zamestnávateľov pôsobiacich ako združenie (zväz, spolok), u ktorých bolo skontrolovaných 107 fyzických osôb a z tohto počtu bolo zistené nelegálne zamestnávanie 25 fyzických osôb, čo predstavuje až 23,36 %," uvádza sa v správe.


Najvyšší počet nelegálne zamestnávaných fyzických osôb bol odhalený v Košickom kraji a najnižší v Prešovskom kraji.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies