Štát ukázal, ako chce najbližšie roky bojovať proti terorizmu

NETKY.SK • 24 Marec 2015, 14:48 • 2 min
Štát ukázal, ako chce najbližšie roky bojovať proti terorizmu

BRATISLAVA - Cesty Európanov do konfliktných zón, boj po boku radikálov či teroristické útoky tzv. osamelých vlkov - to sú fenomény, s ktorými pracuje nový Národný akčný plán boja proti terorizmu na roky 2015 - 2018.

slovakia

left justify in out

Materiál z dielne ministerstva vnútra obsahuje 14 úloh, ktorými chce štát bojovať proti terorizmu. "Slovenskí občania sa už stali obeťami teroristických útokov v zahraničí. Hoci na území Slovenskej republiky doteraz nebol žiadny teroristický útok, potenciálnu hrozbu takéhoto útoku v blízkej budúcnosti nemožno vylúčiť," konštatuje dokument, ktorý je v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

 

Akčný plán chce reagovať na nový fenomén cestovania občanov Európy do zón konfliktov, ako sú Sýria a Irak, a následného návratu radikalizovaných osôb so skúsenosťami z bojov a medzinárodnými kontaktmi na ďalšie osoby s radikálnymi postojmi. "Otvorené hranice v rámci schengenského priestoru uľahčujú presun takýchto osôb v Európe a potenciálne zvyšujú riziko úspešného vykonania teroristického útoku na území niektorého zo štátov schengenu," uvádza materiál. Na tento trend chce plán reagovať napríklad úlohou číslo 12., "Tá spočíva v tom, aby od expertnej skupiny prišiel do 30. júna 2015 návrh, ako novelizovať konkrétne zákony v našom právnom poriadku, aby sa zvýšila účinnosť boja proti terorizmu v SR najmä v preventívnej oblasti. Odborníci majú riešiť, či treba meniť našu legislatívu pre obavy z osôb, ktoré by zo Slovenska vycestovali a zapojili sa do konfliktov v zahraničí a plánujú návrat do vlasti. Cieľom je obmedziť účasť osôb v bojoch v zahraničí na strane militantov, radikálov či teroristov, obmedziť verbovanie druhých osôb alebo inak podporovať," píše sa v úlohe, za ktorú má byť zodpovedná Slovenská informačná služba. Plán ukladá SIS aj ďalšie úlohy, medzi nimi napríklad to, aby získavala informácie o radikalizácii, podporovaní a verbovaní na teroristické aktivity. 

 

Ministerstvo školstva má podľa návrhu akčného plánu za úlohu monitorovať výchovno-vzdelávacie postupy a zariadenia v súvislosti s možným výskytom zdrojov extrémistickej ideológie s prvkami terorizmu, náboženskej radikalizácie a intolerancie. Rezorty financií a hospodárstva majú zase vypracovať efektívne pravidlá a procedúry na zmrazovanie finančných zdrojov a aktív teroristov. Ide o medzinárodný záväzok pre členov OSN. Akčný plán tiež navrhuje prehodnotiť, či netreba rozšíriť zoznam strategických objektov aj o vodárenské nádrže, veľkokapacitné vodojemy a diaľkové vodovody, ďalej diaľkové elektrické vedenia vysokého napätia od 110 kV, ako aj dôležité tunely, mosty a viadukty. 

 

Akčný plán na roky 2011 – 2014 obsahoval sedemnásť úloh, z ktorých šestnásť splnili. Zrušili úlohu zriadiť post Národného koordinátora boja proti terorizmu v Slovenskej republike, keďže jeho úlohu plní Národné bezpečnostné analytické centrum.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona