Štát súhlasil s navýšením rozpočtu pre Mochovce

NETKY.SK • 1 August 2013, 09:23 • 2 min
Štát súhlasil s navýšením rozpočtu pre Mochovce

BRATISLAVA - Vláda ustúpila väčšinovému akcionárovi v Slovenských elektrárňach, talianskemu Enelu a zvýšila rozpočet na výstavbu jadrovej elektrárne v Mochovciach o ďalších 260 miliónov eur. Informujú o tom v dnešnom vydaní Hospodárske noviny (HN). Účet za elektráreň sa tak dostal približne na 3,25 miliardy eur.

slovakia

left justify in out

"Tento krok je nevyhnutný, aby sa zamedzilo škodám," reagoval pre HN hovorca ministerstva hospodárstva Stanislav Jurikovič. Taliansky koncern hrozil, že ak štát rozpočet nezvýši, projekt sa nedokončí a o prácu príde 10.000 ľudí. Doteraz sa Mochovce predražili takmer o 1,5 miliardy eur a termín dostavby sa posunul z tohto roka na roky 2014 a 2015.

Štát podľa Jurikoviča povolil zvýšenie rozpočtu len na dodatky zmlúv s dodávateľmi, ktorí nie sú priamo alebo nepriamo ovládaní Enelom. "Budú uzatvorené len také dodatky, ktoré sú nevyhnutné pre riadne dokončenie diela v harmonograme," doplnil. Talianska spoločnosť žiada od štátu ďalších 540 miliónov eur. Konečný účet za Mochovce by tak mohol narásť až na takmer 3,8 miliardy eur. Vláda však žiada od Enelu garanciu, že bude môcť rátať s dividendami podniku, dodávajú HN.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies