Štát si polepší vďaka dodatku k zmluve so správcom národnej domény .sk, fungovanie bude jednoduchšie

NETKY.SK • 4 August 2017, 12:59 • 2 min
Štát si polepší vďaka dodatku k zmluve so správcom národnej domény .sk, fungovanie bude jednoduchšie

BRATISLAVA - Správa národnej domény.sk má nové, jasnejšie a transparentnejšie podmienky fungovania a výrazne sa zlepšila aj pozícia štátu vo vzťahu k jej správcovi. Informoval o tom Úrad podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu (ÚPVII), ktorý dnes podpísal so spoločnosťou SK-NIC dodatok k zmluve o spolupráci.

slovakia

left justify in out

„Podarilo sa stanoviť jasné podmienky fungovania, ktoré sú základom dobrej spolupráce. Dodatkom sa zavádza aj pravidlo, že v budúcnosti budú musieť byť všetky zmeny prerokované na úrovni Komisie pre správu národnej domény .sk., ktorá zabezpečuje priame prepojenie s internetovou komunitou,“ priblížil úrad vicepremiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD).

 

V podpísanom dodatku sa podľa neho výrazne posilňuje postavenie komisie. Do zmluvy sa včleňuje mechanizmus, ktorý bude brániť prípadnému blokovaniu jej zasadnutí. Štát bude mať navyše možnosť odstúpiť od zmluvy, ak si dodávateľ nebude plniť svoje povinnosti, a nemusí sa pýtať na názor protistrany, ako to bolo doteraz. Zavedený bol aj nový sankčný mechanizmus.

 

„Vďaka povinnému nepretržitému monitorovaniu a každoročnému nezávislému auditu bude možné pravidelne vyhodnocovať plnenie úloh zo strany SK-NIC a celkovo sa posilní kontrola a transparentnosť pri správe domény .sk,“ zdôraznil úrad.

 

Štát zároveň bude mať denne aktualizovanú zálohu databázy všetkých .sk domén. Dodávateľ sa tiež zaviazal, že nebude doménu prezentovať, propagovať a vykonávať akúkoľvek marketingovú, propagačnú alebo mediálnu činnosť týkajúcu sa domény v rozpore so záujmami Slovenskej republiky.

 

Spresnené boli podľa ÚPVII aj ustanovenia, ktoré odrážajú potreby a záujmy internetovej komunity. Financovanie projektov na podporu a rozvoj internetovej komunity vo výške 5 % z vybraných poplatkov sa bude týkať vždy daného kalendárneho roka. V prípade, že si dodávateľ nesplní niektorú zo svojich povinností, financie vo fonde sa navýšia z 5 na 10 % vybraných poplatkov v tom roku.

 

Zmluvné strany sa zaviazali, že spoločne vytvoria nový mechanizmus na prerozdeľovanie finančných prostriedkov na podporu rozvoja internetovej komunity.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies