Štát si poistil klientov v SPP

NETKY.SK • 7 Január 2014, 13:17 • 2 min
Štát si poistil klientov v SPP

BRATISLAVA - Štát si poistil zákazníkov v Slovenskom plynárenskom priemysle (SPP).

slovakia

left justify in out

Do dohody o prevzatí zvyšného 49-% podielu v stratových plynárňach od Energetického a priemyselného holdingu (EPH) si vláda dala podmienku, že EPH na čele s Danielom Křetínským nesmie prostredníctvom svojich ďalších firiem ponúkať plyn odberateľom so spotrebou viac ako 150.000 kubických metrov ročne, pokiaľ sú zákazníkmi SPP. Informoval o tom dnes denník Hospodárske noviny (HN).

Táto podmienka platí do konca roka 2015. EPH totiž nedávno kúpil podiel v Stredoslovenskej energetike (SSE), ktorá ponúka aj plyn. V praxi to teda znamená, že väčších odberateľov nebude môcť lákať od SPP, kde pôsobil tiež. "Predávajúci sa zaväzuje, že nebude tieto znalosti z SPP ihneď po opustení firmy zneužívať a tým znižovať hodnotu predávanej spoločnosti," zdôvodnil hovorca ministra hospodárstva SR Stanislav Jurikovič. EPH sa k téme podľa HN nevyjadril, svojím podpisom však dohodu schválil ešte koncom decembra.

Ale vláda si pri prevzatí stratových plynární nepoistila len zákazníkov. V zmluve je ešte jedna zásadná klauzula, že Křetínský musí vyrokovať výhodnejšie podmienky v dlhodobom kontrakte s ruskou spoločnosťou Gazprom, od ktorej SPP odoberá plyn.

Ak sa mu nepodarí vyrokovať presne stanovené parametre, teda nižšiu cenu a menšie množstvo plynu, ktoré SPP musí odobrať, vláda stratový podnik neprevezme. Práve výhodnejší kontrakt s Rusmi by mal totiž pomôcť tomu, aby sa plynárne dostali z červených čísel. Rokovania s Gazpromom stále pokračujú. Podľa informácií HN by zľava od Rusov mohla byť dohodnutá už v marci tohto roka



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies