Štát si chce "posvietiť" na daňovo uznateľné výdavky podnikateľov

NETKY.SK • 1 Marec 2014, 13:52 • 2 min
Štát si chce "posvietiť" na daňovo uznateľné výdavky podnikateľov

BRATISLAVA - Neplatenie daní sa na Slovensku podľa viacerých odborníkov stalo národným športom.

slovakia

left justify in out

Uvedomuje si to aj samotná vláda, ktorá už urobila niekoľko krokov, aby sa výber daní zlepšil. Jedným z kľúčových opatrení je aj zavedenie kontrolného výkazu dane z pridanej hodnoty (DPH) pre firmy. Zhodli sa na tom viacerí hostia v relácii Sobotné dialógy RTVS.
  

"Od 1. januára sme spustili jedno z najkľúčovejších opatrení, a to kontrolný výkaz DPH. My si od toho sľubujeme, že budeme oveľa účinnejšie a efektívnejšie chodiť na daňové kontroly. To znamená, nebudeme musieť otvárať kontroly tam, kde to nebude treba," uviedol generálny riaditeľ sekcie daňovej a colnej Finančnej správy Daniel Čech.
      

Slovensko patrí medzi najmenej úspešné krajiny Európskej únie z hľadiska výberu daní. Podľa hlavného ekonóma Ministerstva financií (MF) SR Martina Filka sa však vláde darí daňové úniky postupne eliminovať. "Zmenili sme viacero zákonov už od roku 2012. V zásade sme zmenili prax na finančnej správe smerom ku odpolitizovaniu a vyššej profesionalite a omnoho lepšiemu využívaniu existujúcich informácií, došlo ku prepojeniu represívnej časti finančnej správy s políciou a prokuratúrou," vymenoval niektoré uskutočnené opatrenia vlády Filko.
      

V tomto roku si chcú kontrolné orgány "posvietiť" najmä na platenie daní z príjmov právnických osôb. "Pozrieme sa na takzvané daňovo uznateľné výdavky. Momentálnou praxou je, že si podnikatelia zahŕňajú do daňovo uznateľných výdavkov aj mnohé veci na osobnú spotrebu. Od drahých automobilov až po hodinky. Pokúsime sa lepšie vyšpecifikovať a následne tomu aj prispôsobiť prax finančnej správy, aby tí podnikatelia, ktorí používajú tovary a služby na svoje podnikanie, to nepocítili, ale aby veci osobnej a rodinnej spotreby nemohli byť masívne používané ako daňovo uznateľné výdavky," doplnil Filko. Obmedziť by sa tak mohlo odpisovanie niektorých položiek v daňovom priznaní. "Lepšie to vyšpecifikujeme, aby predmety osobnej spotreby alebo iné, ktoré nesúvisia s predmetom podnikania, nebolo možné ich tak ľahko odpisovať z daní," priblížil Filko.
      

S týmto opatrením by nemali mať veľké problémy ani samotní podnikatelia. "Ak máme zlé účtovné daňové predpisy, tak ich opravme. Nebránim sa tejto diskusii. Uvedomujem si, že skutočne niekedy sa až prekrúcajú paragrafy. Som za nejaké špecifickejšie definovanie výdavkov, ktoré si bude môcť dať podnikateľ do výdavkov, s tým nebude mať pravdepodobne nikto problém, aby k takýmto deformáciám neprichádzalo," uviedol v relácii RTVS aj riaditeľ Podnikateľskej aliancie Slovenska Róbert Kičina.
      

Odborníci sú však presvedčení, že štát by mal lepšie odkomunikovať aj to, na čo sa dane vybrané od občanov míňajú. "Malo by sa vysvetľovať, kde sa dane míňajú, aby sa verejná mienka celkovo zmenila. Štát by mal v tomto smere vytvárať propagačnú činnosť. Mnohí ľudia tomu celkom nerozumejú," skonštatoval zástupca Slovenského živnostenského zväzu Stanislav Čižmárik.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies