Štát si cez dlhopisy požičal 110 miliónov

NETKY.SK • 18 November 2013, 12:45 • 2 min
Štát si cez dlhopisy požičal 110 miliónov

BRATISLAVA - Slovensko predalo dlhopisy za 110 mil. eur. V pondelok ponúkla štátna Agentúra pre riadenie dlhu a likvidity (ARDAL) investorom bondy z dvoch emisií.

slovakia

left justify in out

Predala pritom dlhopisy splatné v januári 2017 za 48 mil. eur a cenné papiere so splatnosťou vo februári 2023 za 62 mil. eur. Väčšina predaných bondov smeruje do portfólií zahraničných investorov. Z prvej aukcie nakúpili investori zo zahraničia dlhopisy za 42 mil. eur a v druhej za 57 mil. eur.

Celkový dopyt po slovenských bondoch bol pritom v pondelňajších aukciách omnoho vyšší, ako napokon štát akceptoval. Dohromady investori prejavili záujem nakúpiť štátne bondy až za takmer 470 mil. eur. Väčší záujem bol o dlhopisy s kratšou splatnosťou na úrovni 278 mil. eur. Dopyt v aukcii dlhopisov splatných vo februári 2023 dosiahol 189 mil. eur. 

Ako ďalej informuje ARDAL, pri dlhopisoch s kratšou splatnosťou investori požadovali v priemere úrok 0,9670 % p.a. Agentúra napokon akceptovala dopyt pri priemernej sadzbe na úrovni 0,8803 % p.a. Pri dlhopisoch so splatnosťou v roku 2023 predstavoval požadovaný úrok 2,5645 % p.a. Akceptovaná úroková sadzba v tejto aukcii napokon dosiahla 2,5180 % p.a. 

Pondelňajšie aukcie štátnych bondov budú zrejme posledné v tomto roku. A to napriek tomu, že ARDAL má vo svojom kalendári naplánovanú ešte aukciu na 9. decembra. To, že už zrejme dlhopisy predávať v tomto roku nebude, naznačila agentúra vo svojom poslednom mesačnom prehľade. "Dňa 18. novembra sa uskutoční pravdepodobne posledná predajná aukcia v tomto roku," uvádza sa v mesačnej správe. 

Štát tak nielenže neplánuje už ďalšie dlhopisy v tomto roku predávať, ale ich plánuje aj predčasne odkupovať pred termínom splatnosti. „Vzhľadom na stav hotovostných rezerv a očakávané cash flow do konca roka má ARDAL záujem o predčasný spätný nákup dlhopisov,“ píše sa v poslednom mesačnom prehľade ARDAL-u. 

Už na budúci týždeň agentúra naplánovala aukcie na spätný odkup bondov splatných vo februári budúceho roka a tiež dlhopisov so splatnosťou v apríli 2014. Podobný postup volil štát aj v predchádzajúcich rokoch. Pri dostatočnej zásobe hotovosti na refinancovanie dlhu mu totiž spätný odkup akcií umožňuje pred koncom roka znížiť úroveň verejného dlhu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies