Štát prikazuje vlastníkom bytov financovať cudzie opravy

NETKY.SK • 29 September 2014, 10:03 • 2 min
Štát prikazuje vlastníkom bytov financovať cudzie opravy

BRATISLAVA – Novela zákona o vlastníctve bytov je podľa Združenia bytového hospodárstva na Slovensku (ZBHS) nespravodlivá a zvýhodňuje majiteľov garáží a nebytových priestorov pred vlastníkmi bytov. Ako povedala dnes pre agentúru SITA viceprezidentka združenia Anna Krajčiová, štát po novom prikazuje vlastníkom bytov, aby financovali opravy a údržbu cudzieho majetku. Novela zákona o vlastníctve bytov nadobudne účinnosť od 1. októbra.

slovakia

left justify in out

Okrem administratívnych zmien obsahuje novela podľa Združenia bytového hospodárstva na Slovensku aj dve vysoko rozporuplné, až nespravodlivé ustanovenia. “Tým závažnejším je zmena prispievania vlastníkov bytov, nebytových priestorov a garáží do fondu prevádzky, údržby a opráv. Ten slúži na financovanie výdavkov súvisiacich s prevádzkou a údržbou spoločných častí a spoločných zariadení domu,” povedala Krajčiová. Všetci vlastníci bytov, nebytových priestorov a garáží sú súčasne aj spoluvlastníkmi spoločných častí a zariadení domu a do fondu v súčasnosti prispievajú podľa veľkosti spoluvlastníckeho podielu. Toto považuje aj združenie za spravodlivé. Od októbra však príde k zásadnej zmene. „Vlastníci nebytových priestorov a garáží budú prispievať do fondu podľa toho, do akej miery využívajú svoje vlastníctvo, kým vlastníci bytov budú prispievať do fondu naďalej podľa veľkosti spoluvlastníckeho podielu,“ uviedla Krajčiová. Podľa nej tak budú vlastníci bytov financovať opravy a údržbu cudzieho majetku, čo je dobrá správa pre developerov a ostatných vlastníkov nebytových priestorov a garáží, ale nie pre vlastníkov bytov. „Novela zákona popiera povinnosť vlastníka starať sa o svoj majetok, a to bez ohľadu na to, či ho využíva alebo nie,“ zdôraznila Krajčiová. 

 

Druhým problematickým ustanovením je podľa združenia znefunkčnenie správy vlastného majetku majiteľom bytov a nebytových priestorov. „Kým dnes stačí na to, aby bola domová schôdza uznášaniaschopná, prítomnosť nadpolovičnej väčšiny vlastníkov, tak po novom to bude až dvojtretinová väčšina,“ vysvetľuje Krajčiová. Pritom upozornila, že Združenie bytového hospodárstva na Slovensku cez svoje členské organizácie zastupuje 140-tisíc bytov a štát nemal potrebu sa o takýchto vážnych zmenách poradiť s ľuďmi, ktorí riešia bytovú problematiku na dennej báze. Rokovanie schôdze vlastníkov tak bude podľa nej od 1. októbra opäť komplikovanejšie a prijímanie rozhodnutí potrebných pre prevádzku, údržbu a opravy bytových domov sa pre nízku účasť vlastníkov bude zbytočne odďaľovať. „Navyše zo skúsenosti správy 140-tisíc bytov ktoré spravujeme môžeme zodpovedne povedať, že vo veľa prípadoch bude vykonávanie správy bytov takmer nemožné. Je len na škodu veci, že príprava odborných zákonov, ktoré sa dotýkajú takmer každého občana, nie je vopred konzultovaná s odborníkmi z praxe,“ uzavrela Krajčiová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies