Štát pri poplatkoch neustúpi Enelu, firma trvá na žalobe

NETKY.SK • 17 Júl 2013, 10:51 • 2 min
Štát pri poplatkoch neustúpi Enelu, firma trvá na žalobe

BRATISLAVA - Štát neustúpi talianskemu akcionárovi v Slovenských elektrárňach - spoločnosti Enel. Aj napriek výhradám firmy zavedie od januára 2014 nový poplatok, ktorý budú musieť uhrádzať výrobcovia elektriny. Zástupcovia Enelu pritom už minulý týždeň vyhlásili, že táto novinka je diskriminačná a chcú sa súdiť so štátom. Informovali o tom dnes Hospodárske noviny.

slovakia

left justify in out

"Skončilo sa rozporové konanie a výška poplatku ostáva nastavená na úrovni 50 centov za každú vyrobenú megawatthodinu," potvrdil pre denník šéf Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Jozef Holjenčík.

Hovorkyňa elektrární Jana Burdová v utorok (16.7.) pre HN odkázala, že firma naďalej trvá na svojom. Okrem žaloby podnik hrozí aj zatvorením tepelnej elektrárne vo Vojanoch, kde momentálne pracuje 500 ľudí. Nový poplatok ju podľa vlastníkov položí na kolená.

Štátny regulačný úrad zavádza nový poplatok pre výrobcov elektriny preto, aby mohol znížiť jej ceny pre domácnosti a firmy. Zákazníkov to čiastočne odbremení od doterajších poplatkov distribučným spoločnostiam a štátnej prenosovej sústave. Aj vďaka ďalším opatreniam by najmä priemyselné podniky s veľkými odbermi mali už od januára pocítiť výrazné zlacnenie. Regulátor ohlásil dvojciferné zlacnenie pre firmy a mierne zníženie ceny aj pre domácnosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies