Štát požičia ropnej agentúre 520 miliónov eur na splatenie dlhu

NETKY.SK • 20 November 2014, 12:17 • 2 min
Štát požičia ropnej agentúre 520 miliónov eur na splatenie dlhu

BRATISLAVA - Ministerstvo financií (MF) SR požičia Agentúre pre núdzové zásoby ropy a ropných výrobkov 520 miliónov eur zo štátnych finančných aktív.

slovakia

left justify in out

Návrh rezortu dnes schválila vláda. Agentúra vďaka tomu bude môcť splatiť svoj dlh voči bankám, ktorý po jej zaradení do okruhu verejných financií kvôli novej európskej metodike (ESA 2010) zvyšuje aj verejný dlh Slovenska.

 

Vlani v čase svojho vzniku bola agentúra ešte podľa starej metodiky (ESA 95) zaradená mimo sektor verejnej správy. Rozhodnutím Eurostatu z tohto roka však doň bola preradená, a teda vstupuje celým svojím hospodárením do údajov pre výpočet schodku a dlhu SR.

 

"Na to, aby dlh spojený s financovaním nákupu núdzových zásob nebol vykázaný vo verejnom dlhu, je potrebné, aby agentúra splnila záväzok z úveru voči konzorciu bánk, ktorý čerpala na nákup núdzových zásob. Toto predčasné splatenie úveru je možné realizovať poskytnutím návratnej finančnej výpomoci Ministerstva financií SR agentúre zo štátnych finančných aktív," konštatuje rezort v návrhu s tým, že takéto použitie aktív nebude mať negatívny vplyv na verejné financie.

 

Finančná výpomoc od štátu bude poskytnutá na desať rokov, pričom istina môže byť splatená na konci tohto obdobia, alebo aj predčasne formou započítania hodnôt aktív SR a agentúry viažucich sa k núdzovým zásobám ropy. Poskytnutie výpomoci je podmienené zvýšením kontrolnej funkcie a právomoci štátu v agentúre.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona