Štát ponúkne malým veriteľom Váhostavu-SK okamžité odkúpenie 40 % pohľadávok

NETKY.SK • 14 Apríl 2015, 19:23 • 2 min
Štát ponúkne malým veriteľom Váhostavu-SK okamžité odkúpenie 40 % pohľadávok

BRATISLAVA - Malým nezabezpečeným veriteľom Váhostavu-SK ponúkne štátna Slovenská záručná a rozvojová banka (SZRB), že od nich naraz odkúpi pohľadávky vo výške 40 % z ich celkovej hodnoty. Po dnešnom mimoriadnom rokovaní vlády to avizoval premiér Robert Fico (Smer-SD). Podľa návrhu reštrukturalizačného plánu majú pritom dostať v nasledujúcich piatich rokoch len 15 % svojich pohľadávok.

slovakia

left justify in out

"V praxi to znamená, že ak prijmú našu ponuku, nebudú musieť päť rokov vymáhať 15 %, ktoré schváli reštrukturalizačný plán a v ďalších rokoch sa uspokojovať ešte do 40 % zo zisku a iných príjmov. V pomerne krátkom čase môžu dostať naraz 40 % hodnoty pohľadávky voči reštrukturalizovanej firme," priblížil Fico.
     

Financovať sa to podľa neho bude z odvodu, ktorý už v súčasnosti do špeciálneho štátneho fondu odvádzajú banky. "Banky budú musieť vo forme mimoriadneho odvodu doručiť do štátnych finančných aktív taký objem peňazí, ktorý potrebujeme na odkúpenie týchto pohľadávok," vysvetlil premiér. SZRB sa potom stane veľkým veriteľom Váhostavu-SK so silným postavením v rámci reštrukturalizácie.
     

Podľa ministra financií Petra Kažimíra (Smer-SD) by mohlo ísť približne o 35 miliónov eur, o ktoré sa má navýšiť základné imanie SZRB. Podľa Kažimíra sa však osobitný bankový odvod nemusí zvyšovať zo súčasných 0,2 %. Účelový fond sa má totiž napĺňať dlhodobo až do cieľovej sumy 1 miliardy eur.
     

Presný časový horizont tohto opatrenia zatiaľ Kažimír nespresnil, záleží totiž od termínu schválenia reštrukturalizácie a následne od technických možností preberania týchto pohľadávok. "Všetko bude samozrejme pod kontrolou vlády, akcionára a následne vedenia SZRB," avizoval.
     

Minister financií zároveň upozornil, že štát nechce odkupovať pohľadávky schránkových firiem. "Medzi nezabezpečenými veriteľmi sa nachádzajú aj veritelia, ktorí majú status schránkových firiem. Nie sme pripravení uľahčiť do budúcnosti pozíciu veriteľa týmto schránkovým firmám," tvrdí Kažimír.
     

Do budúcnosti tiež vláda plánuje vytvoriť fond, do ktorého na začiatok štát požičia určitú sumu peňazí a následne do neho budú určitým percentom z výnosu prispievať spoločnosti, ktoré sa budú zúčastňovať veľkých verejných obstarávaní. "Tento ochranný fond by v budúcnosti riešil veľkú mieru nespravodlivosti, ktorá sa môže v reštrukturalizácii firiem objaviť," dodal Fico.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies