Štát podporí úvery pre mladých aj v budúcom roku

NETKY.SK • 18 August 2014, 14:09 • 2 min
Štát podporí úvery pre mladých aj v budúcom roku

BRATISLAVA - Hypotéky pre mladých štát aj v budúcom roku zrejme zvýhodní dvoma percentami.

slovakia

left justify in out

Podľa prvého návrhu budúcoročného rozpočtu by sa takisto nemal zmeniť príspevok na mladomanželské pôžičky, ktorý je určený vo výške 3 % ročne. Tak, ako v predchádzajúcich rokoch, ani v roku 2015 však štát nepočíta s bonifikáciou klasických hypotekárnych úverov a príspevok určil vo výške 0 % ročne. Celkový štátny príspevok k hypotekárnym úverom by mal podľa návrhu rozpočtu v budúcom roku dosiahnuť 33 mil. eur.

 

Hypotéky pre mladých sa poskytujú od roku 2007. Štát za klienta uhrádza dve percentá a banka znižuje úrokovú sadzbu o ďalšie jedno percento. Úrok je znížený počas prvých piatich rokov splácania. Podmienkou na získanie úveru je vek žiadateľa do 35 rokov. Príjmový strop sa stanovuje ako 1,3-násobok priemernej mzdy v hospodárstve za predchádzajúci štvrťrok. Ak o úver žiadajú manželia alebo partneri, hranica je dvojnásobná a posudzuje sa voči ich spoločnému príjmu. Dotáciu k úrokovej sadzbe je možné získať najviac na sumu 50 tis. eur a zároveň maximálne na sumu zodpovedajúcu 70 % z hodnoty založenej nehnuteľnosti. 

 

Mladomanželské pôžičky začali niektoré banky ponúkať v polovici júna 2010, ostatné sa k poskytovaniu pridávali postupne. Štandardná úroková sadzba je znížená o príspevok štátu vo výške 3 % a o príspevok banky vo výške 1,5 %. Obaja manželia nesmú podľa zákona v čase podania žiadosti prekročiť vek 35 rokov, pričom žiadosť o pôžičku je možné podať do dvoch rokov od uzavretia manželstva. Súčet príjmov oboch manželov za predchádzajúci kalendárny rok nemôže presiahnuť 2,6-násobok priemernej mzdy. Maximálna výška úveru je 10 tis. eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona