Štát podľa KDH neoprávnene zdržuje vratky DPH

NETKY.SK • 10 December 2013, 11:12 • 2 min
Štát podľa KDH neoprávnene zdržuje vratky DPH

BRATISLAVA - Viac peňazí na štátnych účtoch z dane z pridanej hodnoty nemusí byť len výsledkom efektívnejšieho výberu dane.

slovakia

left justify in out

Tvrdí to opozičné KDH, podľa ktorého časť príjmov z dane z pridanej hodnoty v štátnej kase pochádza z neoprávneného zadržiavania peňazí podnikateľov. "Predlžuje sa doba konania kontrol na dani z pridanej hodnoty. O niekoľko mesiacov sa predlžuje doba, za ktorú štát vracia oprávnené vratky DPH,“ vyhlásil na utorňajšej tlačovej konferencii podpredseda hnutia Miloš Moravčík. Ako dodal, štát tak vytvára druhotnú platobnú neschopnosť v ekonomike.

Podľa Moravčíka do centrály KDH píšu viacerí podnikatelia, ktorí na tento problém upozorňujú. Niektorí z nich údajne nemajú na svojich účtoch oprávnené vratky dane ani po dvoch mesiacoch od termínu, kedy mali byť uhradené. Úradníci z daňového úradu vraj kontrolujú doklady bez odpovede aj niekoľko mesiacov. 

"Toto nie je cesta. Nie je cesta, aby si štát vykrýval svoje finančné problémy tým, že bude držať peniaze podnikateľov,“ uviedol Moravčík. Ako dodal predseda KDH Ján Figeľ, štát by sa mal v boji za lepší výber dane z pridanej hodnoty, ktorý vládny Smer-SD označuje za svoju prioritu, zamerať predovšetkým na "veľké“ ryby a nie takýmto spôsobom robiť problémy malým a stredným podnikom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies