Štát podľa Fica nemá žiadny vplyv na cenové návrhy v energetických podnikoch

NETKY.SK • 25 Január 2017, 14:58 • 2 min
Štát podľa Fica nemá žiadny vplyv na cenové návrhy v energetických podnikoch

BRATISLAVA – Štát dnes nemá v energetických podnikoch napriek väčšinovému podielu žiadne právomoci, preto jeho nominanti nemohli ovplyvniť návrhy distribučných spoločností na zvýšenie cien energií. Uviedol to dnes premiér Robert Fico (Smer-SD) v reakcii na kritiku opozičného hnutia OĽaNO-NOVA.

slovakia

left justify in out

„Keby štát reálne kontroloval tieto firmy, tak nikdy na Slovensku nie je problém s ničím. Uvedomte si, aké obrovské peniaze zo ziskov týchto spoločností tečú do rúk privatizérov, ktorí to dostali za nízku cenu a hlavne pri 49 % totálne kontrolujú celú firmu,“ upozornil Fico po rokovaní kabinetu.

 

Problém vidí v tom, že vláda Mikuláša Dzurindu (vtedy SDKÚ-DS) sprivatizovala tieto spoločnosti. „Prakticky ich úplne odovzdala do rúk zahraničných majiteľov s tým, že štát, bohužiaľ, nemá žiadnu kontrolnú ani riadiacu právomoc v týchto inštitúciách,“ dodal premiér.

 

Nevylučuje preto, že sa obráti na Ústavný súd SR alebo na medzinárodné inštitúcie s otázkou, či je možné obchádzať podstatu obchodného zákonníka a akcií. Počtu akcií by mal totiž podľa neho zodpovedať aj prístup ku kontrole. „Ak teda niekto má 51 % a nemôže v tej firme nič, ja si myslím, že je to legitímna otázka, či to je, alebo nie je v súlade s Ústavou SR,“ vyhlásil Fico.

 

Na postup zástupcov štátu v dozorných radách a predstavenstvách energetických spoločností sa predseda vlády nesťažuje. „Navyše som požiadal ministra hospodárstva, aby urobil stretnutie so všetkými štátnymi nominantmi, ktorých máme v týchto firmách, aby podstatne dôslednejšie minimálne sledovali, čo sa v týchto firmách deje,“ informoval.

 

Šéf rezortu Peter Žiga (Smer-SD) má podľa neho preveriť, ako sa títo nominanti správali a ako sa budú správať v budúcnosti. „Ak zistíme nejaké pochybenia, tak títo ľudia budú jednoducho vymenení,“ uzavrel premiér.

 

Hnutie OĽaNO-NOVA je presvedčené, že vláda by nemala hádzať celú zodpovednosť za plánované zvyšovanie cien energií na predsedu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Jozefa Holjenčíka. Tvrdí, že za to môžu aj nominanti koaličnej Slovenskej národnej strany (SNS) a Smeru-SD v orgánoch energetických firiem. Strany žiada o ich odvolanie.

 

„My sa dnes pýtame, ako títo štátni nominanti zastupujú občanov a čo za svoje tisícové odmeny v dozorných radách a predstavenstvách vlastne robia? Zástupcovia štátu v podniku by museli byť hluchí a slepí, ak o pripravovanom zvyšovaní cien nevedeli,“ konštatovala poslankyňa parlamentu Veronika Remišová (OĽaNO-NOVA).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies