Štát núti ženy po pôrode ostávať v nemocnici!

NETKY.SK • 13 Január 2014, 14:45 • 2 min
Štát núti ženy po pôrode ostávať v nemocnici!

BRATISLAVA - Mimovládnym organizáciám (MVO) sa nepáčia zmeny v návrhu novely zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, podľa ktorých matka, ktorá po pôrode odíde z nemocnice bez svojho dieťaťa alebo s ním, ale bez súhlasu zdravotníckeho zariadenia, bude nahlásená orgánom sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately.

slovakia

left justify in out

Podľa MVO tento návrh prakticky núti ženy spoločne s novorodencom byť hospitalizované po pôrode v nemocnici, a to bez ohľadu na to, či si to želajú, alebo nie, čím porušuje ich práva. 

"Toto ustanovenie predstavuje porušenie práva všetkých žien na súkromie a na ochranu ich fyzickej a duševnej integrity, pretože im bráni slobodne sa rozhodovať o svojom vlastnom tele. Každá žena má právo slobodne sa rozhodovať o okolnostiach pôrodu a o zdravotnej starostlivosti, ktorá jej bude poskytnutá pri pôrode alebo po ňom," uviedla Janka Debrecéniová zo združenia Občan, demokracia a zodpovednosť. Podľa nej do toho patrí aj právo opustiť zdravotnícke zariadenie so zdravým novorodencom. Pripomína, že v mnohých krajinách bežne poskytujú pôrodnú i popôrodnú zdravotnú starostlivosť pôrodné asistentky či pediatri aj v domácom prostredí rodičiek. 

Mimovládne organizácie sa domnievajú, že návrh sa cielene usiluje postihnúť najmä rómske ženy, z ktorých mnohé vo zvýšenej miere odchádzajú z pôrodníc na východe Slovenska. "Namiesto toho, aby zákonodarca riešil príčiny, pre ktoré niektoré rómske ženy odchádzajú po pôrode predčasne z nemocnice, snaží sa ich navrhovanou právnou úpravou sankcionovať. V rámci našej práce sa pritom často stretávame s príbehmi rómskych žien, ktoré odchádzajú z nemocníc práve pre vyšší výskyt verbálnych útokov a ponižovania zo strany zdravotníckeho personálu," tvrdí Vanda Durbáková z Poradne pre občianske a ľudské práva s tým, že drvivá väčšina rómskych žien sa po svoje dieťa vráti. 

MVO Občan, demokracia a zodpovednosť, Poradňa pre občianske a ľudské práva a Ženské kruhy svoju pripomienku opierajú aj o skutočnosť, že takúto ohlasovaciu povinnosť, aká sa plánuje zaviesť na Slovensku, rušia aktuálne v Českej republike, kde nemocnica bude musieť rešpektovať rozhodnutie matky odísť z pôrodnice skôr. 

Mimovládne organizácie spísali k návrhu novely zákona hromadnú pripomienku, pod ktorú sa podpísalo takmer 1 400 ľudí a podporilo ju ďalších šesť občianskych združení. Ministerstvo zdravotníctva, ktoré je predkladateľom zmien, pripomienku nateraz neakceptovalo. 

Ohlasovania povinnosť sa podľa rezortu nemá vzťahovať na tie ženy, ktoré písomne požiadali o utajenie svojej osoby pri pôrode. Účinnosť legislatívy sa predpokladá v apríli toho roka. Aktuálne je k nej ukončené medzirezortné pripomienkové konanie. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies