Štát New York zakázal Trumpovej nadácii zbierkovú činnosť

NETKY.SK • 4 Október 2016, 08:58 • 2 min
Štát New York zakázal Trumpovej nadácii zbierkovú činnosť

ALBANY - Newyorská generálna prokuratúra nariadila nadácii prezidentského kandidáta Donalda Trumpa okamžité zastavenie získavania finančných príspevkov na území tohto amerického štátu, keďže na to nemá potrebnú registráciu.

slovakia

left justify in out

Šéf príslušného oddelenia v liste s piatkovým dátumom (30. septembra) varoval, že prípadné neuposlúchnutie tohto nariadenia a neposkytnutie požadovaných finančných dokladov v priebehu 15 dní bude považované za "pokračujúci podvod voči obyvateľom štátu New York", informovala v pondelok agentúra AP.

 

Newyorský generálny prokurátor Eric Schneiderman, ktorý je členom Demokratickej strany, začal preverovať činnosť nadácie republikána Donalda Trumpa po tom, ako denník Washington Post zverejnil správy o údajnom vynakladaní získaných prostriedkov v prospech samotného zakladateľa. Denník tiež uviedol, že Trump do svojej nadácie prispel naposledy v roku 2008, odvtedy je financovaná výhradne príspevkami "zvonka".

 

Generálna prokuratúra upozornila, že hoci je Nadácia Donalda J. Trumpa v štáte New York zaregistrovaná, nejde o registráciu, akú vyžaduje zákon pri organizáciách, ktoré získavajú verejné príspevky celkovo vyššie než 25.000 dolárov ročne. Podľa platných pravidiel má takáto príspevková organizácia tiež zverejňovať svoje výročné správy, uvádza sa v piatkovom liste podľa agentúry DPA.

 

Trumpova prezidentská kampaň vyhlásila, že nadácia tohto newyorského magnáta chce spolupracovať pri vyšetrovaní údajných porušení zákona. Prokurátora Schneidermana však predtým označila za "prisluhovača" demokratov, ktorý roky "privieral oči" nad činnosťou nadácie Trumpovej súperky Hillary Clintonovej a vyjadril podporu jej kandidatúre na prezidentský úrad.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies