Štát nesmie od detí žiadať poplatky za odvoz odpadu, myslí si ombudsmanka

NETKY.SK • 19 Január 2018, 12:11 • 2 min
Štát nesmie od detí žiadať poplatky za odvoz odpadu, myslí si ombudsmanka

BRATISLAVA - Štát nesmie podľa ombudsmanky Márie Patakyovej žiadať od detí poplatky, ktoré nedokážu platiť. Verejná ochrankyňa práv sa preto obrátila na Ústavný súd SR s návrhom o posúdenie súladu zákona o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady s ústavou.

slovakia

left justify in out

Ombudsmanka je presvedčená, že deti nemôžu byť zákonom zaviazané platiť poplatky za odvoz a likvidáciu odpadu. Agentúru SITA o tom informoval jej hovorca Ján Glovičko.

 

Patakyová zistila, že podľa zákona o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady sa za poplatníka považujú aj deti. „Tento prístup a výklad zákona považujem za mimoriadne disproporčný, pretože na jednej strane ukladá deťom poplatkovú povinnosť a na strane druhej nijako nezohľadňuje fakt, že táto skupina bude len výnimočne disponovať majetkom, z ktorého by mohli svoju povinnosť splniť,“ konštatovala Patakyová. Navyše, Zákonník práce podľa nej zakazuje fyzickej osobe do 15 rokov prácu, z ktorej by plynul príjem.

Ako príklad uviedla ombudsmanka mesto Žilina, kde rodičia niektorých detí nezvládajú uhrádzať všetky poplatky za odvoz odpadu. Poplatky sú pritom vedené priamo na školopovinné deti, ktoré v dôsledku tejto situácie nemali, na rozdiel od nezadlžených detí, právo na bezplatnú mestskú dopravu. Deťom uložená poplatková povinnosť má tak spolu so zlou sociálno-ekonomickou situáciou rodiny negatívny vplyv na vzdelávanie detí.

 

V Žiline je podľa Patakyovej momentálne v exekúcii z dôvodu neuhrádzania miestneho poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady 259 detí vo veku do 15 rokov s celkovou výškou nedoplatku približne 15 500 eur a 78 detí do 18 rokov s výškou nedoplatku asi 5 000 eur.

Deti takto znášajú dôsledky za situáciu, ktorú nemôžu nijako ovplyvniť, pretože nemajú dosah na to, odkedy, dokedy a kde im vznikne alebo zanikne povinnosť platiť poplatok za odvoz odpadu, čo je podľa Patakyovej v rozpore s ústavou a porušuje základné práva a slobody. Ombudsmanka vysvetlila, že ak si zákonný zástupca neplní svoju povinnosť, dieťa v momente dospelosti, keď si nájde prácu, môže čeliť exekúcii prvého príjmu.

 

Ústava tiež garantuje deťom právo na osobitnú ochranu, ktorá v tomto prípade nie je poskytnutá. Napadnuté ustanovenie považuje aj za nepriamu diskrimináciu detí pochádzajúcich zo sociálne znevýhodneného prostredia, nevyhovujúce je aj z pohľadu Dohovoru o práva dieťaťa. Dohovor totiž zaväzuje Slovensko, aby bol najlepší záujem dieťaťa prvoradým hľadiskom pri akejkoľvek činnosti týkajúcej sa detí.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies