Štát nemá šlabikáre pre prvákov!

NETKY.SK • 26 Jún 2013, 09:23 • 2 min
Štát nemá šlabikáre pre prvákov!

BRATISLAVA - Krátko pred letnými prázdninami štát zaskočil takmer polovicu základných škôl oznamom, že nedostanú už objednané šlabikáre pre prvákov. Informuje o tom dnešné vydanie denníka SME, podľa ktorého školy nevedia, z čoho sa budú v septembri deti učiť čítať.

slovakia

left justify in out

Problém je so šlabikárom Lipka od vydavateľstva Aitec. Ministerstvo školstva pod vedením Dušana Čaploviča tvrdí, že ich nemôže kúpiť, lebo firma nemá na učebnicu platnú licenčnú zmluvu. Školy minulý týždeň vyzvali, aby si do piatka 28. júna vybrali z dvoch ďalších šlabikárov, ktoré vydáva Orbis Pictus. Školy ešte vlani nahlasovali ministerstvu, ktorý z troch šlabikárov chcú. Z takmer 2200 základných škôl si Lipku zvolilo tisíc, píše denník SME. 

Noviny informujú, že v pondelok ministerstvo poslalo ďalší e­mail. Učiteľov upozorňuje, že vypísalo súťaž na nový šlabikár, ktorú môže vyhrať Aitec, a tak by mohli do septembra dostať aj jeho šlabikár. „V prípade úspešnej realizácie výsledkov výberového konania za predpokladu účasti vydavateľstva Aitec s učebnicami na výučbu slovenského jazyka a literatúry, bude možné používať ich v školskom roku 2013/2014,“ píše sa v ministerskom e­maili z oddelenia edičnej činnosti. Čaplovičov tlačový odbor podľa denníka odmietol e­mail vysvetliť. „Pretože proces verejného obstarávania nie je uzavretý, nemôžeme komentovať čiastkové fázy obstarávania.“ 

Aitec priznal, že sa do súťaže zapojí. Konateľ Miroslav Sedláček tvrdí, že ministerstvo o jej vypísanie nežiadali. „Učebnica je hotová so všetkými doplnkovými materiálmi a s kompletným metodickým servisom pre učiteľa,“ napísal. Nie je jasné, či ide o identický šlabikár Lipka. Sedláček v stanovisku iba napadol tvrdenie ministerstva, že nemajú platnú licenčnú zmluvu. Ukázať ju odmietol, uviedlo SME. 

Riaditeľ Orbisu Stanislav Madarás nechce súťaž hodnotiť. Príprava kvalitnej učebnice podľa neho trvá dva až tri roky. Ministerstvo dalo na ponuky tri týždne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona