Štát možno odškodní siroty po partizánoch

NETKY.SK • 15 August 2014, 08:53 • 2 min
Štát možno odškodní siroty po partizánoch

BRATISLAVA - Štát možno naposledy odškodní siroty po partizánoch, píše denník SME. Deti padlých povstalcov, ktoré zatiaľ štát neodškodnil, môžu dostať 2650 eur.

slovakia

left justify in out

Šéf zväzu protifašistických bojovníkov Pavol Sečkár odhaduje, že u nás môžeme stále nájsť asi štyristo vojnových sirôt, o ktoré sa štát v minulosti nepostaral.

 

V parlamente je preto návrh poslancov Smeru-SD Viliama Jasaňa a Ľubomíra Petráka, ktorí upozorňujú, že mnohé doterajšie zákony obsahovali podmienky, ktoré vyplatenie peňazí neumožňovali. Jedna z nich zo štátnej pomoci vyraďovala deti, ktorých rodičia boli v odboji menej ako 60 dní. "Návrh zákona priznáva odškodnenie aj tým sirotám, ktorých rodičia bojovali proti fašizmu aspoň mesiac, lebo aj takto dlhá účasť v odboji si zaslúži spoločenské uznanie," argumentujú Petrák s Jasaňom.

 

Zákon prešiel pred letom do druhého čítania, podporila ho aj opozícia. Parlament by mal o ňom opäť rokovať v septembri.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona