Štát mohol na dani z minerálneho oleja vlani prísť o skoro 400 mil. eur

NETKY.SK • 29 Máj 2015, 12:29 • 2 min
Štát mohol na dani z minerálneho oleja vlani prísť o skoro 400 mil. eur

BRATISLAVA - Štát na dani z minerálneho oleja vlani prišiel približne o 397 miliónov eur, alebo 27 % z potenciálneho výnosu tejto dane. Odhaduje to Inštitút finančnej politiky (IFP) vo svojej aktuálnej analýze.

slovakia

left justify in out

Informácie o skutočnom výnose pochádzajú z daňových priznaní od finančnej správy. Daňovú medzeru inštitút vyčíslil osobitne pre benzín a pre naftu. "Ušlý výnos z nafty je vyšší, navyše s výraznejšie rastúcim trendom ako v prípade benzínu," upozornil IFP.

 

Ako ďalej konštatuje inštitút, ušlý zisk na dani z benzínu a nafty predstavuje aj potenciálnu stratu na dani z pridanej hodnoty (DPH) v dôsledku nižšej spotreby a teda nákupu pohonných látok, ktorých cena je okrem spotrebnej dane zaťažená aj DPH.

 

Počet benzínových vozidiel na Slovensku podľa IFP od roku 2007 kontinuálne klesá. "Klesá aj počet kilometrov najazdených na jedno benzínové auto. Rovnako klesá aj priemerná spotreba týchto vozidiel, čo má vplyv na výnos spotrebnej dane z benzínu," vysvetlil inštitút.

 

Naopak, počet naftových vozidiel stúpa. "Za týmto nárastom je predovšetkým vyšší počet najazdených kilometrov nákladnou dopravou a autobusmi. Tieto typy vozidiel sú prevažne naftové, majú vyššiu priemernú spotrebu na kilometer ako osobné autá, preto ich vplyv na spotrebnú daň z nafty je signifikantný," konštatuje inštitút.

 

Ušlý výnos na dani IFP určil ako rozdiel celkovej potenciálnej spotreby benzínu a nafty a skutočného výnosu dane vybraného finančnou správou.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona