Štát Missouri popravil muža za vraždu z roku 1998 kvôli alimentom na deti

NETKY.SK • 15 Apríl 2015, 10:02 • 2 min
Štát Missouri popravil muža za vraždu z roku 1998 kvôli alimentom na deti

BONNE TERRE - Väzňa Andreho Colea v americkom štáte Missouri popravili v utorok neskoro večer za vraždu muža v záchvate zúrivosti spred 16 rokov kvôli alimentom na deti. Informovala o tom dnes agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Cole (52) sa stal tretím odsúdeným vrahom, ktorého tento rok popravili v Missouri. Jeho osud sa spečatil, keď americký najvyšší súd zamietol viacero odvolaní vrátane toho s argumentom, že Cole je duševne chorý a nespôsobilý na popravu.

 

Guvernér štátu Missouri Jay Nixon tiež v utorok zamietol žiadosť o milosť, podľa ktorej vyvoláva znepokojenie skutočnosť, že černocha Colea odsúdila a stanovila výšku jeho trestu čisto belošská porota. Všetkých jej 12 členov boli belosi.

 

Hovorca Správy väzenských zariadení v Missouri Mike O'Connell informoval, že Colea popravili smrtiacou injekciou o 22.15 h miestneho času a za mŕtveho ho vyhlásili o niekoľko minút neskôr.

Cole v smrtiacej komore kývol hlavou, keď mu príbuzní poslali vzdušné bozky. Muž sa rozhodol nevydať posledné vyhlásenie. Keď mu podali smrtiaci liek, niekoľkokrát sa prudko nadýchol.

Odsúdený odmietol sedatíva pred popravou. Takisto si odmietol zaželať posledné jedlo a namiesto toho dostal bežnú porciu väzenskej stravy na typickej tácke.

 

Generálny prokurátor štátu Chris Koster vyjadril vo vyhlásení nádej, "že trest vykonaný dnes v noci prinesie ľuďom, navždy poznačeným touto tragédiou, pocit spravodlivosti". Cole a jeho manželka Terri sa po 11 rokoch zväzku v roku 1995 rozviedli, mali spolu dve deti. Expartneri spolu bojovali v súvislosti s právom navštevovať deti a muž bol nahnevaný aj kvôli výživnému na deti, informovali úrady.

 

V roku 1998 už Cole značne zaostával s platením alimentov a dlhoval 3000 dolárov. Podľa vyjadrení Kostera sa Cole rozzúril, keď sa dozvedel, že úrady poslali jeho zamestnávateľovi príkaz na zadržanie výplaty a odčerpali mu z účtu peniaze.

 

"Už jej nedám ani cent, zabijem ju," povedal Cole spolupracovníkom. Prvé strhnutie z výplaty prebehlo 21. augusta 1998. O niekoľko hodín Cole vtrhol do domu svojej exmanželky tak, že rozbil sklo na vchodových dverách. Do cesty sa mu postavil Anthony Curtis, priateľ, ktorý tam bol na návšteve.

 

Cole chytil kuchynský nôž a opakovane ním bodal Curtisa, potom aj Terri Coleovú. Curtis zomrel, Terri prežila. Páchateľ ušiel zo štátu, ale po 33 dňoch sa vzdal. Na súdnom procese tvrdil, že do exmanželkinho domu zbraň nepriniesol a že útok nožom začal Curtis.

 

Na poprave sa nezúčastnili príbuzní Terri Coleovej ani Anthonyho Curtisa.

Brat Andreho Colea, DeAngelo Cole (38) z Las Vegas, vyhlásil, že útok sa vymykal povahe jeho súrodenca a išlo o zločin v afekte.

 

"Bola to jednorazová udalosť," povedal brat. "V minulosti sa takto nikdy nesprával," dodal.

Coleov advokát Joseph Luby tvrdil, že mužovo duševné zdravie sa za vyše desať rokov vo väzení zhoršilo. Colea trápila psychóza a neustále počul hlasy v hlave. Súd to však nepresvedčilo.

Missouri a Texas sú štáty, kde v roku 2014 vykonali najviac popráv v USA, a to desať. Missouri od novembra 2013 popravilo 15 mužov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona