Štát Mississipi zrušil otroctvo, inšpiroval ho k tomu až film Lincoln

NETKY.SK • 20 Február 2013, 08:12 • 2 min
Štát Mississipi zrušil otroctvo, inšpiroval ho k tomu až film Lincoln

Štát Mississipi zrušil otroctvo, inšpiroval ho k tomu až film Lincoln - Politika Úrady amerického štátu Mississippi oficiálne ratifikovali 13. dodatok k Ústave Spojených štátov amerických, ktorým sa ruší otroctvo, až 148 rokov po jeho prijatí.

slovakia

left justify in out

img

Úrady amerického štátu Mississippi oficiálne ratifikovali 13. dodatok k Ústave Spojených štátov amerických, ktorým sa ruší otroctvo, až 148 rokov po jeho prijatí. Na administratívnu chybu sa prišlo náhodou - až keď sa v kinách začal premietať film Lincoln. Informovala o tom internetová stránka televízie FoxNews. 

Dodatok, ktorým sa v Spojených štátoch ruší otroctvo, ratifikoval Kongres v roku 1865 a účinnosť nadobudol 18. decembra toho istého roku. V tom čase však dodatok odmietlo schváliť viacero štátov Juhu, vrátane Mississippi. 

Ako tento týždeň spresnila FoxNews, o ratifikácii príslušného dodatku sa síce v Mississippi hlasovalo v roku 1995, ale ani vtedy nebol celý proces zrušenia otroctva zavŕšený v súlade so zákonom, keďže výsledok hlasovania miestna administrácia neoznámila národnému archívu. 

Na chybu prišiel docent neurobiológie na univerzite štátu Mississippi Ranjan Batra, pôvodom z Indie, ktorý sa po zhliadnutí filmu Lincoln rozhodol dozvedieť sa viac a preskúmať všetky dobové dokumenty o ratifikácii 13. dodatku vo svojom štáte. Na svoje prekvapenie nijaký taký dokument v štátnom archíve nenašiel.

Prostredníctvom priateľa kontaktoval preto príslušného štátneho tajomníka, aby podnikol náležité kroky. Ten zaslal fotokópiu rezolúcie Kongresu štátu Mississippi prijatú v roku 1995 do pobočky Federálneho registra archívov a záznamov archiválií, ktorý ratifikáciu prijatia 13. dodatku k Ústave USA zaregistroval 7. februára 2013.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies