Štát má problém s osobitným odvodom

NETKY.SK • 14 Január 2016, 10:01 • 2 min
Štát má problém s osobitným odvodom

BRATISLAVA - Štátu sa črtá problém s odvodmi z podnikania v regulovaných odvetviach. Podľa týždenníka Trend totiž finančná správa prehrala koncom minulého roka na bratislavskom krajskom súde spor so spoločnosťou Eustream.

slovakia

left justify in out

Ako píše ďalej Trend, zákon o osobitnom odvode sa súdu "javí byť v rozpore s princípom rovnosti a zákazom diskriminácie“ a daniari by ho mali "neaplikovať“. Finančná správa sa voči rozsudku odvolala.

 

Eustream pritom na súde spochybnil postup výpočtu osobitného odvodu za rok 2013, ktorý bol vyčíslený na takmer 75 mil. eur. Podľa spoločnosti bol totiž vyrátaný z umelo navýšeného zisku po reštrukturalizácii v rámci spoločnosti pred tým, ako štát preberal matku SPP. Pod Eustream sa totiž presúvali tranzitné plynovody. Bez toho by bol odvod Eustreamu takmer o 60 mil. eur nižší.

 

Ako ďalej informuje Trend, keďže sa finančná správa sa voči rozsudku odvolala, stále nie je právoplatný a ani zverejnený a momentálne smeruje na Najvyšší súd SR. Ak by však Najvyšší súd SR rozsudok potvrdil, štát by musel Eustreamu jeho odvod vrátiť. Pre štát by to však mohlo znamenať oveľa väčšie problémy, pretože by mohol vzniknúť precedens aj pre ďalšie spoločnosti, ktoré osobitný odvod platia. "V určitom ohľade sa rozsudok súdu môže vzťahovať vo všeobecnosti na legitimitu osobitného odvodu,“ uviedol pre Trend predseda senátu súdu Viliam Pohančeník.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona