Štát má pre stopnuté eurofondy výpadok hotovosti vyše 526 milióna eur

NETKY.SK • 24 September 2014, 17:36 • 2 min
Štát má pre stopnuté eurofondy výpadok hotovosti vyše 526 milióna eur

BRATISLAVA - Slovenská štátna kasa pociťuje v súvislosti s pozastavenými eurofondmi hotovostný výpadok financií viac ako 526 milióna eur.

slovakia

left justify in out

Na dnešnom zasadnutí eurovýboru to vyčíslil štátny tajomník ministerstva financií Vazil Hudák.
     

Táto suma pozostáva podľa jeho slov z približne 333 miliónov eur, ktoré už Slovensko poslalo do Bruselu v podobe žiadostí o preplatenie, a tie EK pozastavila. Zo štátnej kasy ich však prijímateľom fondov už štát vyplatil. Zvyšnú sumu zhruba 192 miliónov eur tvoria peniaze, ktoré štát tiež už preplatil z vlastných zdrojov, ale žiadosti o preplatenie do Bruselu zatiaľ neposlal. Spraví tak až po tom, čo Brusel eurofondy odblokuje.
     

"Vytvára nám to určitý hotovostný schodok, ktorý musíme čerpať z iných častí rozpočtu. Ale kľúčové je, aký bude tento schodok na konci roka," zdôraznil Hudák. Chýbajúcu sumu by totiž musel štát vykryť príjmami z iných oblastí, alebo by o ňu navýšil dlh. To však ministerstvo financií nechce urobiť. "To znamená, že sa prioritne budeme snažiť o to, aby tieto platby boli preplatené z Bruselu," avizoval Hudák.
     

Rezort financií tak podľa neho rokuje s EK, ale rovnako tak robia aj jednotlivé riadiace orgány operačných programov. Slovensko zároveň podľa neho požiadalo Brusel, aby vytvorilo určitú hotovostnú rezervu, ktorá bude slúžiť na preplatenie týchto žiadostí. A to aj v prípade, ak by prišli koncom októbra či v novembri.
     

Aký bude mať štát hotovostný výpadok v tejto súvislosti na konci roka si Hudák netrúfol odhadnúť. EK komisia už totiž podľa neho avizovala, že zo sumy 333 miliónov eur odblokuje a preplatí vyše 100 miliónov eur. Malo by sa tak stať v najbližších dvoch až troch týždňoch. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies