Štát Južná Austrália zostal bez elektriny, bičovali ho tornáda, búrky a vietor

NETKY.SK • 29 September 2016, 10:39 • 2 min
Štát Južná Austrália zostal bez elektriny, bičovali ho tornáda, búrky a vietor

SYDNEY - Austrálsky štát Južná Austrália zostal bez elektriny, keď jeho územie v stredu bičovali dve tornáda, silné búrky s hromami a bleskami a silný vietor. Vznikol dopravný chaos, ľudia uviazli vo výťahoch a polícia musela vydať varovanie, aby obyvatelia nevychádzali z budov. Informovala o tom dnes agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Premiér Južnej Austrálie Jay Weatherill pripísal výpadok elektriny extrémne zlému počasiu, keď prírodné živly vrátane hustého lejaku a prudkého vetra zasiahli tento štát s rozlohou 980.000 štvorcových kilometrov a s 1,7 milióna obyvateľov.

 

"Je to očividne veľmi vážna udalosť, keďže znefunkčnila takú rozsiahlu časť infraštruktúry a zničila takú veľkú časť systému," povedal premiér Weatherill novinárom v Adelaide, hlavnom meste federálneho štátu.

 

Výpadok postihol väčšinu semaforov, čo spôsobilo dopravné zápchy po celom štáte. Polícia zasahovala po prijatí niekoľkých hlásení, že ľudia zostali uväznení vo výťahoch, a záchranné služby aj nemocnice fungovali vďaka záložným zdrojom elektriny.

 

 

Federálny minister pre energetiku Josh Frydenberg oznámil, že dodávky elektriny boli dnes ráno obnovené už pre 90 percent domácností v štáte vrátane metropoly Adelaide, pričom treba ešte znovu zapojiť elektrinu 80.000 ľuďom vo vidieckej časti štátu severne od Adelaide. To podľa jeho slov môže trvať niekoľko dní.

 

Blesk zasiahol elektráreň a silný vietor zvalil najmenej 22 stožiarov vysokého napätia. To viedlo k prudkému náporu elektriny, ktorá aktivovala bezpečnostný spínač a ten odstavil elektrickú sieť, vysvetlil Frydenberg.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies