Štát dal vlani najviac peňazí krajanom v Česku a Srbsku

NETKY.SK • 12 December 2014, 09:55 • 2 min
Štát dal vlani najviac peňazí krajanom v Česku a Srbsku

BRATISLAVA - Štát finančne najviac podporuje slovenských krajanov žijúci v Česku, Srbsku, Maďarsku a Rumunsku.

slovakia

left justify in out

Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí vlani rozdal krajanom dotácie približne 1,16 milióna eur. Vyplýva to zo správy o štátnej politike voči Slovákom žijúcim v zahraničí, ktorú dnes zobral parlament na vedomie.

Viac než 327-tisíc eur dostali v minulom roku krajania z Česka, zhruba 287-tisíc eur Slováci zo Srbska, približne 143-tisíc eur putovalo do Maďarska a zhruba 136-tisíc eur do Rumunska. Podstatne menej peňazí dostali krajania z iných štátov. Slováci žijúci v Chorvátsku získali 38-tisíc eur, krajania z Kanady zhruba 37-tisíc eur a poľskí Slováci asi 31-tisíc eur. 

 

Štátna podpora krajanom sa rozdeľuje do štyroch oblastí - vzdelávanie, veda a výskum, kultúra, médiá a informačná oblasť. Krajanský úrad dostal v minulom roku 819 elektronických žiadostí o dotáciu a ďalších 70 žiadostí o mimoriadnu dotáciu, vyhovel 547 z nich.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona