Štát chystá obrovský projekt dátových centier, za štvrť miliardy!

NETKY.SK • 24 Jún 2014, 09:18 • 2 min
Štát chystá obrovský projekt dátových centier, za štvrť miliardy!

BRATISLAVA - Vláda chce podľa denníka Hospodárske noviny vybudovať dve úplne nové dátové centrá, ktoré majú spracovať údaje a aplikácie všetkých rezortov.

slovakia

left justify in out

Všetko by malo stáť štvrť miliardy eur, pričom preplatiť by ich mal Brusel. V súčasnosti majú jednotlivé ministerstvá uložené údaje vo vlastných centrách, po novom by mali byť v jednom spoločnom úložisku dát.

 

"Rozvoj centier štátu, ktorého cieľom je poskytovanie cloudových služieb, si v čase budovania zdrojov a platformy vyžiada zvýšené investície približne 250 miliónov eur," uvádza sa v dokumente Návrh centralizácie a rozvoja dátových centier v štátnej správe z dielne  ministerstva financií.

 

Paradoxom podľa denníka je, že za približne rovnakú sumu stavajú vlastné úložiská svetové IT giganty. Aj preto odborníci hovoria o premrštenej cene.

 

Ministerstvo financií plán obhajuje. V nákladoch je zahrnuté nielen získanie dátových centier v cene 50 až 70 miliónov eur, ale predovšetkým vytvorenie centralizovaných cloudových služieb štátu, ktoré budú z jedného virtuálneho miesta poskytované všetkým štátnym úradom a samospráve - upozornil šéf tlačového oddelenia ministerstva Radko Kuruc. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies