Štát chce zdaniť slnečný biznis

NETKY.SK • 8 Júl 2013, 09:56 • 2 min
Štát chce zdaniť slnečný biznis

BRATISLAVA - Minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) pripravil prvé konsolidačné opatrenie v tomto roku – špeciálny odvod, ktorým dodatočne zdaní výrobcov elektriny zo slnečnej energie. Informoval o tom dnes denník Hospodárske noviny (HN).

slovakia

left justify in out

"Tento odvod nebude jednorazový a mohol by dlhodobo prispievať k zníženiu cien elektriny," konštatoval pre HN minister. Podľa neho by časť odvodu mohla byť odvádzaná do štátneho rozpočtu a časť by štát využil na zlacnenie elektriny. Koľko chce rezort financií na novinke vyzbierať a v akej výške by samotný odvod mal byť, Kažimír podľa HN neprezradil.

Minister Kažimír okrem výšky mimoriadneho odvodu nevedel konkretizovať ani mechanizmus, akým by štát využil peniaze na zníženie cien elektriny. Isté je len to, že by mal pomôcť udržať deficit verejných financií pod 3 % HDP.

Producentom elektriny zo slnka sa však zámer rezortu financií vôbec nepozdáva. Riaditeľka Slovenskej asociácie fotovoltického priemyslu Veronika Galeková upozorňuje, že štát takto vyprovokuje výrobcov do súdnych sporov. "Žiadny investor predsa nebude tolerovať akékoľvek zmeny voči platným pravidlám so spätnou platnosťou," dodala.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies