Štát chce vo verejnom záujme vyvlastňovať pozemky pod cestami

NETKY.SK • 29 Október 2013, 09:53 • 2 min
Štát chce vo verejnom záujme vyvlastňovať pozemky pod cestami

BRATISLAVA - Štát chce vo verejnom záujme vyvlastňovať pozemky pod diaľnicami, cestami alebo miestnymi komunikáciami, ktoré sú už v prevádzke, ale ich správcovia sa doteraz nedohodli s vlastníkmi pozemkov o ich odkúpení.

slovakia

left justify in out

Navrhuje to poslanec Igor Choma zo Smeru-SD v novele zákona o pozemných komunikáciách (cestný zákon), ktorou poslanci otvoria 10. deň 25. schôdze parlamentu. Po prijatí novely budú majetkovoprávne vysporiadané aj pozemky pod diaľnicami a cestami, kde nie je možné s ich vlastníkmi dosiahnuť dohodu. Novela by po schválení mala nadobudnúť účinnosť 1. novembra tohto roka.
Poslanec Martin Fecko z OĽaNO mal v prvom čítaní pripomienky k tomu, že ide o poslanecký návrh novely cestného zákona a nie vládny. Podľa neho by mal návrh prejsť riadnym pripomienkovým konaním. "Predaj a kúpa musí mať prednosť pred vyvlastnením, hoci všetko padá na cene. Vyvlastňovacích konaní by malo byť čo najmenej," povedal Fecko. Predkladateľ novely Igor Choma zdôvodnil svoj návrh tým, že je potrebný čím skôr pre výstavbu diaľnic a nie je rozsiahly. "Ústava garantuje, za akých podmienok môže byť vyvlastnenie pozemku a jednou z podmienok je primeraná náhrada," uviedol Choma. Niektorí ľudia podľa neho špekulujú a nechcú sa za žiadnu cenu dohodnúť o podmienkach odkúpenia pozemkov. 

Poslanci by dnes mali rokovať aj o ústavnej novele zákona o konflikte záujmov z dielne opozičných poslancov. Smer-SD spolu s opozíciou pripravovali návrh novej legislatívy od minulej jesene. Právnu normu opozícia do NR SR predložila v podobe, s ktorou podľa Miroslava Beblavého (SDKÚ-DS) pôvodne súhlasil aj predseda parlamentu Pavol Paška. Vládny Smer-SD časom prestal podporovať zmeny v podávaní majetkových priznaní, Paška podľa Beblavého nikdy nevysvetlil zmenu postoja. Opozícia navrhuje, aby majetkové priznania podával širší okruh verejných funkcionárov, napríklad vedúci kancelárie prezidenta či NR SR, šéf vojenského spravodajstva či prezident policajného zboru. Verejní funkcionári by mali povinne oznamovať súkromné dary presahujúce 4 000 eur. Opoziční poslanci chcú novelou dosiahnuť, aby verejní funkcionári uvádzali všetky svoje príjmy, nielen vybrané. Majetkové priznania majú byť podrobnejšie. Funkcionári by museli popísať majetok, ktorý je drahší ako 10 000 eur. Nestačí napísať, že vlastnia auto, ale aj jeho továrenskú značku. Zmenou v porovnaní so súčasnosťou má byť aj to, že majú priznávať aj požičané veci. 

Vládny Smer-SD nepodporí nové majetkové priznania, povedal Paška v pondelok. Smer-SD považuje návrh za populistický.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies