Štát chce skrátiť čas uzavretia cesty pod Strečnom počas sanácie brala

NETKY.SK • 8 Jún 2016, 14:58 • 2 min
Štát chce skrátiť čas uzavretia cesty pod Strečnom počas sanácie brala

BRATISLAVA - Vládny kabinet bude o protihavarijných opatreniach a sanácii skalného brala a previsu pod hradom Strečno rokovať aj na budúci týždeň. Odborníci ešte budú hľadať riešenia, ako skrátiť termíny úplnej odstávky cesty pod hradom, ktorú si vyžadujú sanačné práce.

slovakia

left justify in out

Pôvodne sa rátalo, že v dôsledku prác by mala byť z tohto úseku vylúčená doprava na 11 víkendov. Ďalšie obmedzenie dopravy do jedného jazdného pruhu sa predpokladá počas približne piatich mesiacov.

 

"Ešte si sadnú ministerstvá spolu s organizáciami a skúsime ešte hľadať riešenia, aby sme ešte vedeli skrátiť to obdobie. Aby bol ten komfort pre región, kým sa bude riešiť prestavba," uviedol dnes po rokovaní vlády minister životného prostredia László Sólymos. Skrátenie termínov je podľa neho dôležité aj kvôli bezpečnosti na cestách, po ktorých bude odkláňaná doprava. Ministerstvo chce podľa jeho slov taktiež hľadať riešenia, ako skrátiť verejné obstarávanie na dodávateľa prác, aby sa s nimi začalo čo najskôr.

 

Pôvodne sa uvažovalo aj nad alternatívou, že by sa nad cestou vybudovala železobetónová galéria. Stálo by to vyše 6,7 milióna eur. Tento variant však podľa Sólymosa zatiaľ nie je schodný.

 

Skalné bralo pod hradom Strečno ohrozuje dopravu na frekventovanej štátnej ceste I. triedy č. I/18. Prieskum odhalil, že v skalnom masíve sú pukliny a poruchové zóny a viaceré navzájom združené priečne systémy puklín. V dôsledku toho z neho vypadávajú rôzne veľké skalné bloky.

 

V prvej etape prác by sa preto mali realizovať okamžité protihavarijné opatrenia na skalnom brale. Budú zahŕňať očistenie skalného brala od zvetraných úlomkov, odstránenie, respektíve redukciu previsu v bloku II, injektáž a plombovanie trhlín a puklín.

 

Druhá etapa prác bude zahŕňať sanačné práce na skalnom brale. Pôjde o vybudovanie ochranných sietí, dynamických záchytných bariér, kotvenie rozvoľnených skalných blokov a výstavbu podporných betónových konštrukcií na zabezpečenie previsov bezprostredne nad cestnou komunikáciou. Súčasťou prác bude aj sanácia skalného previsu nad cestou.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies