Štát chce rozhýbať málo športujúcich Slovákov, pripravil akčný plán na roky 2017 až 2020

NETKY.SK • 9 Máj 2017, 17:17 • 2 min
Štát chce rozhýbať málo športujúcich Slovákov, pripravil akčný plán na roky 2017 až 2020

BRATISLAVA - Nedostatok pohybu nespôsobuje iba obezitu, môže byť rizikovým faktorom aj pre cukrovku, osteoporózu, srdcovocievne a niektoré onkologické ochorenia. Upozorňuje na to Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR.

slovakia

left justify in out

Ide o takzvané chronické neinfekčné choroby, štát chce ich výskyt na Slovensku znížiť. Na zlepšenie pohybovej aktivity Slovákov preto prináša národný akčný plán na roky 2017 až 2020. Minulý týždeň ho odobrila vláda, podporia ho aj viaceré rezorty.

 

Slováci sa totiž hýbu málo. Ukázal na to aj európsky prieskum Eurobarometer v roku 2013. Vyplynulo z neho, že športovo aktívnych je len šesť percent opýtaných (priemer EÚ je osem percent). S menšou pravidelnosťou sa podľa prieskumu hýbe 28 percent slovenských respondentov (priemer EÚ - 33 percent) a vôbec nešportuje 41 percent opýtaných (priemer EÚ je 42 percent).

 

"Pohyb je pritom prirodzená súčasť života a v značnej miere prispieva k znižovaniu záťaže chronickými neinfekčnými chorobami," upozornil minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD). "Nedostatok pohybu môže mať dopady porovnateľné s vplyvom rizikových faktorov, ako sú fajčenie, vysoké hodnoty celkového cholesterolu, vysoký krvný tlak," vysvetlil hlavný hygienik SR Ján Mikas z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

 

Správu o plnení národného akčného plánu vypracuje ÚVZ SR v prvej polovici roka 2021.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies