Štát chce pre mladých bez práce novú pomoc: Právo prvého zamestnania!

NETKY.SK • 14 Apríl 2014, 17:03 • 2 min
Štát chce pre mladých bez práce novú pomoc: Právo prvého zamestnania!

BRATISLAVA - V boji s nezamestnanosťou mladých by mal štátu ešte v tomto roku pomáhať nový nástroj. Pripravuje ho ministerstvo práce a ide o takzvané právo na prvé zamestnanie.

slovakia

left justify in out

Rezort ho chce zaviesť do zákona o službách zamestnanosti. Novinka by mala fungovať na základe motivácie firiem, aby zamestnávali absolventov škôl. A to tak, že by im štát uhrádzal časť nákladov súvisiacich s cenou práce.
     

V súčasnosti má Slovensko podľa ministra práce Jána Richtera (Smer-SD) ubezpečenie z Bruselu, že takýto nástroj je možné zaviesť. Ministerstvo o ňom aktuálne diskutuje so sociálnymi partermi. Dialo sa tak aj počas dnešného zasadnutia tripartity, na ktorom Richter podľa vlastných slov dostal ubezpečenie od partnerov, že by oň mali záujem. "Otázkou je výška motivácie pre zamestnávateľa," doplnil šéf rezortu práce. Existuje podľa neho viacero variantov. Napríklad ten, že by štát zamestnávateľovi uhrádzal časť nákladov z ceny práce po dobu 12 mesiacov a ďalších šesť mesiacov bude firmu povinná toto pracovné miesto udržať.
     

Richter pritom vidí reálne, že by sa nový nástroj uviedol do praxe už v priebehu tohto roka. Jeho príprava na ministerstve je v takom štádiu, že by mal ísť do legislatívneho procesu už v prvom polroku a uplatňovať by sa mal už v tomto roku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona