Štát chce elektronickú matriku, údaje pôjdu do nej postupne

NETKY.SK • 18 Február 2015, 09:49 • 2 min
Štát chce elektronickú matriku, údaje pôjdu do nej postupne

BRATISLAVA - Matrika by sa mala stať postupne elektronickou. Umožní to novela zákona o matrikách, ktorá smeruje na rokovanie vlády. Vytváranie elektronickej databázy matričných udalostí pre celé Slovensko bude postupné. Elektronická matrika je súčasťou Operačného programu informatizácie verejnej správy. Projekt by mali ukončiť v roku 2015.

slovakia

left justify in out

V pláne je zriadenie špecializovaného portálu - elektronickej matriky. "Zriadenie tohto portálu umožní vykonávať úkony v matrike na základe elektronickej komunikácie, a to tak medzi orgánmi verejnej moci, ale najmä medzi matrikou samotnou a žiadateľmi pri vkladaní údajov alebo pri zapisovaní údajov do matriky ako aj pri vydávaní výpisov z matriky a rôznych potvrdení," uvádza dôvodová správa k novele. Portál bude spravovať ministerstvo vnútra. "Od prijatia zákona bude môcť fyzická osoba po splnení predpísaných úkonov žiadať o výpisy z matričných kníh na ktorejkoľvek matrike, ktorá bude pripojená do elektronickej matriky," konštatujú tvorcovia novely. Zoznam matrík a poskytovaných služieb ako aj formuláre žiadostí zverejní ministerstvo na svojom webe. Matriky sa budú do elektronického systému pripájať postupne, tak ako to umožnia finančné a technické podmienky až do pripojenia poslednej matriky. Na ministerstve predpokladajú, že tento proces bude trvať viac rokov.


Novela zákona o matrikách okrem toho spresňuje niektoré ustanovenia pre jednotný výklad. Legislatíva má tiež riešiť problémy z praxe, napríklad zápisy súvisiace s dieťaťom uloženým v hniezde záchrany či predkladanie dokladov cudzincami pred uzatvorením manželstva. Novelou sa zároveň spresňuje a sprísňuje okruh oprávnených osôb, ktoré žiadajú úradný výpis z matriky. Návrh novely prerokovala legislatívna rada vlády ešte v apríli 2013. Na rokovanie vlády ho predložia v novom znení, keďže do textu doplnili ustanovenia o elektronickej matrike. Novela by mala vstúpiť do platnosti 1. júla tohto roka.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona