Štát by mal zverejňovať všetky vratky DPH bez ohľadu na ich výšku

NETKY.SK • 6 September 2017, 06:00 • 2 min
Štát by mal zverejňovať všetky vratky DPH bez ohľadu na ich výšku

BRATISLAVA - Prvé údaje o uplatnených nadmerných odpočtoch dane z pridanej hodnoty (DPH) by mala finančná správa zverejniť najneskôr v máji alebo júni budúceho roka. Mali by to byť údaje o vratkách DPH za prvý štvrťrok 2018.

slovakia

left justify in out

Predpokladá to návrh novely daňového poriadku, ktorý dnes posunuli poslanci do druhého čítania. Hoci podľa návrhu by mal sumu, od ktorej by sa mali vratky DPH zverejňovať, stanoviť rezort financií vyhláškou, podľa ministra financií Petra Kažimíra sa budú zverejňovať všetky nadmerné odpočty bez ohľadu na ich výšku.

Navrhovaná novela zákona o správe daní, teda spomínaného daňového poriadku, má tak priniesť zmenu inštitútu daňového tajomstva, okrem toho tiež zavádza index daňovej spoľahlivosti a ďalšie opatrenia proti daňovým únikom. Jedným z cieľov reformy daňového tajomstva je podľa ministerstva zvyšovanie daňovej transparentnosti pri zachovaní práv a minimálneho štandardu ochrany daňovníkov. Už v súčasnosti zverejňuje Finančné riaditeľstvo SR na svojej webstránke napríklad zoznam daňových subjektov registrovaných pre DPH, platiteľov DPH, či zoznam daňových dlžníkov a ďalšie. Tieto zoznamy prispievajú k lepšej informovanosti verejnosti, čo môže viesť k väčšej transparentnosti podnikateľského prostredia a v konečnom dôsledku pomôcť v boji proti daňovým únikom.

Podobný výsledok si rezort financií sľubuje aj od navrhovaného zoznamu daňových subjektov s výškou ich uplatneného nadmerného odpočtu, alebo dodatočne uplatneného nadmerného odpočtu. „Zverejňovanie týchto informácií môže zúžiť priestor pre podvody, pretože má platiť rovnaký princíp ako pri zverejňovaní zmlúv. Tam, kde je verejná kontrola, je obava z odhalenia protiprávneho konania jednoznačne vyššia. Zoznamy by mali mať teda aj psychologický efekt, pričom by slúžili ako ďalší nástroj pre verejnú kontrolu vykonávanú napr. tretím sektorom,“ uvádza rezort financií.

Ďalším opatrením, ktoré novela daňového poriadku prináša, je index daňovej spoľahlivosti. Jeho cieľom je vytvoriť objektívne, nezávislé a legálne hodnotenie daňových subjektov. „Inak povedané, finančná správa bude interne 'známkovať' firmy na základe toho, ako si plnia svoje daňové povinnosti. Opatrenie bude mať najmä motivačný a preventívny charakter. K tým, ktorí si svoje povinnosti plnia včas a riadne, bude finančná správa pristupovať inak ako k subjektom, ktoré si svoje povinnosti neplnia tak, ako majú,“ tvrdí ministerstvo.

Ďalšou zaujímavou témou novely zákona o správe daní je aj povinnosť pre všetkých živnostníkov komunikovať s finančnou správou iba elektronicky. Pôvodne mala táto povinnosť vzniknúť už k 1. januáru 2018, napokon po rokovaniach zainteresovaných strán bol termín účinnosti posunutý o pol roka na 1. júla 2018. V praxi tak budú musieť živnostníci daňové priznanie elektronicky prvýkrát povinne posielať až za rok 2018 v roku 2019.

Poslanci zároveň v prvom čítaní schválili aj návrh novely zákona o používaní elektronickej registračnej pokladnice. V tomto materiáli chce finančná správa zaviesť evidenciu tržieb v elektronickej registračnej pokladnici s on-line prepojením na finančnú správu. So samotným technickým riešením elektronickej evidencie tržieb by mal štát prísť do roka a je možné, že jej povinné zavádzanie bude postupné podľa rizikovosti jednotlivých sektorov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies