Štát by mal podľa Beblavého platiť poistné podľa zásluh

NETKY.SK • 19 Január 2015, 11:10 • 2 min
Štát by mal podľa Beblavého platiť poistné podľa zásluh

BRATISLAVA - Nezaradený poslanec Miroslav Beblavý žiada, aby štát platil za rodiča poistné na dôchodkové poistenie počas poberania materskej dávky a počas starostlivosti o dieťa do veku do šiestich rokov zo základu, ktorý zodpovedá jeho vymeriavaciemu základu počas prechádzajúceho obdobia alebo z minimálnej mzdy v závislosti od toho, ktorá suma by bola vyššia.

slovakia

left justify in out

Predchádzajúcim obdobím by podľa jeho návrhu boli dva roky, resp. iné primerané obdobie pri rodičovi, ktorý sa stará o viacero detí za sebou. Poslanec Beblavý to uviedol ako zásadnú pripomienku k návrhu novely zákona o sociálnom poistení, ktorým chce ministerstvo práce a sociálnych vecí zaviesť na Slovensku minimálny dôchodok.

 

Súčasná úprava, keď za všetkých rodičov je platená rovnaká suma vo výške 60 % priemernej mzdy na Slovensku spred dvoch rokov, je podľa opozičného poslanca v rozpore s princípom zásluhovosti, ktorý sa inak v sociálnom poistení uplatňuje. V praxi to podľa Beblavého vedie k neželaným efektom. "Znižuje dôchodok rodičom so zárobkom vyšším ako približne 500 eur mesačne," upozorňuje poslanec. Okrem toho zákon podľa Beblavého vytvára situáciu, kedy rodičia, ktorí kombinujú obdobia starostlivosti o deti s celoživotnou menej platenou prácou, majú nižší dôchodok ako rodičia viacerých detí, ktorí nikdy nepracujú, alebo pracujú len veľmi krátko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies