Štát by mal odkúpiť pohľadávky malých veriteľov Váhostavu-SK do konca roka

NETKY.SK • 27 Máj 2015, 10:41 • 2 min
Štát by mal odkúpiť pohľadávky malých veriteľov Váhostavu-SK do konca roka

BRATISLAVA - K odkúpeniu pohľadávok malých nezabezpečených veriteľov Váhostavu-SK štátom by malo dôjsť do konca tohto roka. Avizuje to Ministerstvo financií (MF) SR.

slovakia

left justify in out

Nezabezpečeným veriteľom stavebnej firmy, ktorá je v reštrukturalizácii, štát sľúbil okamžité odkúpenie pohľadávok vo výške 50 % ich hodnoty. Umožňuje to nedávno prijatá legislatíva. Peniaze na tento odkup pôjdu z osobitného bankového odvodu, na starosti to bude mať štátna Slovenská záručná a rozvojová banka (SZRB).

 

Celý proces odkupovania zistených pohľadávok nezabezpečených veriteľov je momentálne v štádiu príprav, potvrdil TASR rezort financií. Konkrétne informácie však poskytne až po schválení vykonávacieho nariadenia vládou.

"Veritelia budú o odkupovaní pohľadávok informovaní prostredníctvom celoštátnych médií. Predbežne sa uvažuje, že proces odkúpenia pohľadávok bude realizovaný do konca roka 2015," avizuje ministerstvo financií.

 

Sudkyňa bratislavského okresného súdu v piatok (22.5.) schválila reštrukturalizačný plán Váhostavu-SK. Ako prvý o tom informoval Denník N, v utorok (26.5.) to potvrdila aj samotná firma. Oficiálne bude verdikt známy po jeho zverejnení v Obchodnom vestníku.

 

Váhostav-SK vyplatí na základe schváleného reštrukturalizačného plánu nezabezpečeným veriteľom počas piatich rokov 18,75 % z ich pôvodnej pohľadávky, teda 19,62 milióna eur. Celkovo spoločnosť splatí počas piatich rokov 43,9 milióna eur alebo 32,3 % zo svojich záväzkov.

 

Po piatich rokoch bude splatná ostávajúca časť pôvodnej pohľadávky do 50 %. Zvyšná polovica bude predstavovať majetkové právo veriteľov na akciách alebo vlastných zdrojoch Váhostavu-SK. V prípade odkúpených pohľadávok si tieto práva bude uplatňovať štát.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies