Štát bude žiadať od Slovenských elektrární za Gabčíkovo vrátenie 492 miliónov

NETKY.SK • 28 Apríl 2015, 14:23 • 2 min
Štát bude žiadať od Slovenských elektrární za Gabčíkovo vrátenie 492 miliónov

BRATISLAVA - Kauza Vodnej elektrárne Gabčíkovo (VEG) bude mať stámiliónovú dohru. Po tom, ako Slovenské elektrárne (SE) prostredníctvom svojho šéfa Nicolu Cotugna oznámili, že sa idú so štátom súdiť pre odstúpenie od zmluvy o prenájme gabčíkovskej elektrárne o necelých 590 miliónov eur, štát prostredníctvom predsedu vlády Roberta Fica informoval, že si bude nárokovať 492 miliónov eur.

slovakia

left justify in out

Táto suma má v sebe zahŕňať sumu, ktorú elektrárne vďaka deväťročnému prenájmu gabčíkovskej elektrárne získali plus úroky.

 

"Rozhodli sme sa, že okamžite posielame list talianskej spoločnosti Enel, ktorá vlastní Slovenské elektrárne, a požiadame ich, aby nám túto sumu, ktorá bola neoprávneným obohatením talianskej spoločnosti Enel, okamžite vrátili,“ povedal na utorňajšej tlačovej besede premiér Fico. Ak podľa neho talianska spoločnosť Enel odmietne vrátiť požadovanú sumu, štát podá žalobu. Tá sa má opierať o rozsudok Krajského súdu v Bratislave, ktorý mal konštatovať, že zmluva o prenájme vodnej elektrárne je od samého začiatku neplatná. "Nekonáme len tak na základe našej samostatnej vôle. Konáme na základe právoplatného rozsudku krajského súdu, ktorý konštatuje, že táto zmluva je neplatná. Všetky kroky, ktoré sme robili v súvislosti s Vodnou elektrárňou Gabčíkovo, boli legitímne a právne nespochybniteľné,“ zdôraznil Fico.

 

Slovenský predseda vlády sa má v stredu stretnúť s najvyšším predstaviteľom talianskej spoločnosti Enel Francescom Staracem. "Požiadam ho, aby sa obmedzili v Slovenských elektrárňach na akékoľvek nakladanie s majetkom. Budeme talianskych predstaviteľov žiadať, aby s majetkom nenakladali,“ konštatoval Fico, ktorý na záver dodal, že štát v krátkom čase podá návrh na predbežné opatrenie, ktoré zakáže Enelu nakladať s majetkom Slovenských elektrární. "Toto rozhodnutie bude záležať od toho, aká reakcia príde od najvyššieho predstaviteľa tejto talianskej spoločnosti,“ doplnil Fico.

 

Štát definitívne prevzal Vodnú elektráreň Gabčíkovo začiatkom marca tohto roka. Po zhruba deviatich rokoch tak má prevádzku gabčíkovskej elektrárne na starosti štátny podnik Vodohospodárska výstavba. Dovtedy ju na základe zmluvy o prenájme prevádzkovali Slovenské elektrárne, v ktorých 66-percentný podiel vlastní taliansky Enel. Práve Slovenské elektrárne po zhruba mesiaci od prevzatia gabčíkovskej elektrárne štátom vypočítali, že chcú od štátu odškodné za odstúpenie od zmluvy o prenájme vo výške necelých 590 miliónov eur. Tie im štát odmietol vyplatiť a tak sa elektrárne chystajú obrátiť na súdy či dokonca na medzinárodnú arbitráž.

 

Premiér sa neobáva ani medzinárodných arbitráží, ktoré zrejme budú rozhodovať o odškodnení za vypovedanie zmluvy o prenájme Vodnej elektrárne Gabčíkovo. "Považujeme to za vec, ktorá je vycucnutá z prstu. Jednoducho nemajú žiadne argumenty, ich tvrdenia nemajú žiadnu právnu relevanciu. Ich výpočty sa neopierajú o nič. Je to vycucnuté z prstu, len aby niečo povedali,“ uzavrel Fico.

 

Štát sa rozhodol vypovedať zmluvu so Slovenskými elektrárňami o prenájme Vodnej elektrárne Gabčíkovo začiatkom decembra minulého roka. Išlo o zmluvu o prevádzke Vodnej elektrárne Gabčíkovo, ktorú Slovenské elektrárne podpísali so štátnym podnikom Vodohospodárska výstavba v roku 2006 v rámci procesu predaja 66-percentného podielu elektrární talianskej spoločnosti Enel.

 

Na vypovedanie zmluvy existovali podľa vlády tri dôvody. Enel ako 66-percentný akcionár Slovenských elektrární vraj mal odmietať poskytovať údaje, ktoré by štátu umožnili zistiť, do akej miery je rozdeľovanie zisku z vodnej elektrárne spravodlivé. Druhým dôvodom mal byť fakt, že Slovenské elektrárne pod vedením talianskeho manažmentu nepripravili žiadne plány rekonštrukcie a generálnych opráv spomínanej vodnej elektrárne. Tretím dôvodom malo byť to, že taliansky Enel si vraj neplnil povinnosť platiť ročne Vodohospodárskej výstavbe, ktorá spravuje celé Vodné dielo Gabčíkovo, 5 miliónov eur, ktoré mali ísť na údržbu vodného diela súvisiacu s prevádzkou gabčíkovskej vodnej elektrárne.

 

Slovenské elektrárne všetky výhrady predsedu vlády o údajnom porušovaní zmluvy o prevádzke Vodnej elektrárne Gabčíkovo viackrát odmietali. Elektrárne tvrdili, že nepretržite investovali do projektov na zvyšovanie prevádzkovej spoľahlivosti a bezpečnosti gabčíkovskej elektrárne. Podľa slovenského dominantného výrobcu elektriny ich konanie bolo vždy v súlade s požiadavkami a dohodami manažmentu elektrárne.

 

Zmluvu o prevádzke Vodnej elektrárne Gabčíkovo podpísali v marci 2006, teda ešte pred samotným ukončením privatizačného procesu, štátny podnik Vodohospodárska výstavba a Slovenské elektrárne. Podpisom zmluvy získali elektrárne právo prevádzkovať gabčíkovskú elektráreň na obdobie 30 rokov. Táto zmluva sa však nepozdávala nastupujúcej prvej Ficovej vláde, ktorá ju v roku 2007 napadla na súde s tým, že ju chcela zrušiť. Na súdy bolo podaných v tejto veci celkovo dvanásť súdnych sporov.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona