Štát bude opatrovateľom platiť dôchodkové poistenie bez obmedzenia

NETKY.SK • 1 December 2016, 13:19 • 2 min
Štát bude opatrovateľom platiť dôchodkové poistenie bez obmedzenia

BRATISLAVA - Štát bude platiť dôchodkové poistenie za matku alebo otca počas celého obdobia starostlivosti o choré dieťa bez obmedzenia. Vyplýva to z novely zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažko zdravotne postihnutých, ktorú v stredu schválila NR SR a čaká na podpis prezidenta.

slovakia

left justify in out

Ako pripomína Sociálna poisťovňa, novela sa týka tých občanov, ktorým sa poskytuje peňažný príspevok na opatrovanie alebo osôb, ktoré majú podľa zmluvy o výkone osobnej asistencie vykonávať ju v rozsahu najmenej 140 hodín mesačne.

 

Zámerom tejto legislatívnej zmeny je na účely dôchodkového poistenia akceptovať starostlivosť o ťažko postihnutú osobu v zásade počas celého obdobia, počas ktorého to jej zdravotný stav vyžaduje. Podľa doteraz platnej právnej úpravy platí štát poistné za takéto osoby najviac v rozsahu 12 rokov, po ich uplynutí dôchodkové poistenie poistenca štátu zaniká.

 

Do tohto obdobia sa zahŕňa aj obdobie starostlivosti o dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom po dovŕšení šiestich rokov jeho veku, najdlhšie do 18 rokov veku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies