Šťastný príbeh: Slovenke chronicky zlyhávalo srdce, napriek tomu porodila zdravého chlapčeka

NETKY.SK • 26 Máj 2016, 13:56 • 2 min
Šťastný príbeh: Slovenke chronicky zlyhávalo srdce, napriek tomu porodila zdravého chlapčeka

BRATISLAVA – Tridsaťtriročná Jarmila Nemčeková strávila veľkú časť tehotenstva v ťažkom zdravotnom stave na nemocničnom lôžku v bratislavskom Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH).

slovakia

left justify in out

Chronicky jej zlyhávalo srdce. Napriek tomu dokázala za pomoci odborníkov porodiť zdravého chlapca Martina, ktorý má dnes pol roka. Podľa NÚSCH takáto záchrana života je veľkým úspechom a unikátom nielen v Európe.

 

"Musela som bojovať. Robila som to pre svoje nenarodené dieťa a šesťročnú dcéru, ktorej som veľmi chýbala," povedala dnes Jarmila na tlačovej konferencii v Bratislave. Srdce jej zlyhávalo aj počas pôrodu a lekári museli urobiť kardiochirurgický zákrok. Pacientka bola po pôrode na krátkodobom i dlhodobom podpornom systéme, kým sa pre ňu nenašiel darca srdca. I počas tohto obdobia mala ťažké zdravotné komplikácie, ktoré museli lekári operatívne riešiť. Teraz je Jarmila po transplantácii srdca a jej rekonvalescencia prebieha dobre.

 

Ženu do NÚSCH previezli z petržalskej nemocnice, kde bola vlani v októbri chvíľu hospitalizovaná. Pred nemocnicou jej zlyhalo srdce a ako tehotná padla do bezvedomia. Išla pozrieť svoju matku po operácii štítnej žľazy. "V NÚSCH sme potvrdili, že srdce pacientky je porušené, konkrétne išlo o chybnú činnosť ľavej chlopne," vysvetlila Eva Goncalvesová, primárka oddelenia zlyhávania a transplantácie srdca NÚSCH.

 

Jarmila prišla do ústavu v pokročilom štádiu tehotenstva. Na lôžku ležala do konca vlaňajšieho decembra s vedomím, že sa jej môže ťažko priťažiť každý deň. "Trpezlivo s nami spolupracovala," povedal Vasiľ Hricák, primár oddelenia akútnej kardiológie NÚSCH. V 32. týždni tehotenstva sa lekári rozhodli, že jej urobia cisársky rez. Lekári boli pripravení na kardiochirurgický zákrok, a tak sa aj stalo. Po uvedených podporných systémoch jej srdce po dlhom čase transplantovali, avšak i po tomto zákroku ju sprevádzali komplikácie.

 

V apríli tohto roka Jarmilu z ústavu prepustili domov. "Bola snáď najdlhšie hospitalizovanou pacientkou v histórii NÚSCH," povedal Hricák. Žene vyjadril obdiv. Pacientka priznala, že najťažšie obdobie prežívala po transplantácii srdca. "Nevládala som, vzdávala som boj, podržala ma rodina," vysvetlila. Aj teraz je Jarmila slabá. Chlapec je pre ňu priťažký a tak jej so všetkým pomáha mama. Teší sa, že všetko dobre dopadlo.

 

Lekári v NÚSCH transplantovali od roku 1998 asi 260 sŕdc. Tento polrok tak urobili šesťkrát a vlani 24-krát. "Je to málo, darcovia srdca chýbajú," uviedla Goncalvesová. Na transplantáciu momentálne čaká 52 ľudí. Napríklad v Česku ročne transplantujú asi 80 sŕdc, v Chorvátsku 70 a Maďarsku 50. Chyba je podľa NÚSCH v tom, že niektoré zariadenia sa nezúčastňujú na transplantačnom programe.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona