Štastie v nešťastí: Nášho vojaka počas útoku zachránil nôž, zastavil guľku

NETKY.SK • 10 Júl 2013, 20:45 • 2 min
Štastie v nešťastí: Nášho vojaka počas útoku zachránil nôž, zastavil guľku

KANDAHÁR – Obetí utorňajšieho teroristického útoku v afganskom Kandaháre by bolo možno viac, keby nemal náš vojak Miroslav Stanek okolo pása pripevnený nôž.

slovakia

left justify in out

Ten zastavil guľku letiacu len z niekoľko metrov vzdialeného guľometu, z ktorého na slovenskú jednotku strieľal terorista. "Chalani sa mi vždy smejú, že mám pri sebe nôž. Ten nožík som si kupoval v Iraku a nepočítal som s tým, že mi zachráni život tu v Afganistane," povedal rotný Stanek novinárom. "Chcel by som sa poďakovať svojim chlapcom, ktorí tam boli a ktorí sa zachovali tak, ako sa zachovali," dodal. Mrzí ho však, že už nedokáže splniť to, čo svojim vojakom sľúbil. "Že keď odtiaľto pôjdeme nazad, tak si dáme na Slovensku jedno pivo. To, že ja som mal šťastie, druhí ho nemali. Možno ho viac potrebovali oni." Z Afganistanu však ani po tragickej udalosti odísť nechce. "Prišiel som sem s chalanmi, oni mi dôverujú, nenechám ich tu," ukončil.

O šťastí môže hovoriť aj vojak Milan Kudera, jeden zo štyroch našich vojakov, ktorí pri útoku utrpeli ľahšie zranenia. "Bolo to nečakané, bez žiadneho varovania, pri bežnom rutinnom výcviku, jednoducho bez varovania streľba zozadu," opísal situáciu. Veža, z ktorej na vojakov terorista strieľal, bola podľa jeho slov vzdialená nie viac ako 30 metrov. Paľbu opätovali, lietajúcim guľkám sa však brániť nedalo. Zranených evakuovali, z vozidla vyťahovali tých, ktorí v ňom boli. Ani Kuderu však tragédia nezlomila. "Nevidím dôvod na to, aby som odišiel. Stratil som kamaráta, ale ideme ďalej," hovorí. Všetci štyria ľahko zranení vojaci dnes dostali ponuku vrátiť sa s premiérom vládnym špeciálom na Slovensko, možnosť však odmietli. 

Kaplán Viktor Sabo potvrdzuje, že teroristický útok morálku slovenského kontingentu nepodlomil, skôr naopak. "Morálka nejako neklesla, skôr táto vec povzbudila kolektív. Nikdy som nezažil v Afganistane slovenskú vlajku na pol žrde, je to po prvýkrát. Verím, že táto vec nás dokáže všetkých sceliť," dúfa Sabo. 

Na slovenskú jednotku zaútočil v utorok zo strážnej veže letiska v Kandaháre terorista, ktorý bol príslušníkom afganskej armády. O život prišiel 35-ročný čatár Daniel Kavuliak. Je prvou slovenskou obeťou v operácii ISAF v Afganistane a 55. slovenským vojakom, ktorý zomrel počas plnenia úloh v zahraničných misiách od roku 1993. Ďalší dvaja vojaci sa zranili ťažko a štyria ľahko. 

Slovenská jednotka pri letisku cvičila príslušníkov afganských ozbrojených síl. Afganského útočníka po incidente zadržali. Do Kandaháru dnes vycestoval premiér Robert Fico aj s ministrom obrany Martinom Glváčom. Navštívili zranených vojakov a slovenský kontingent povzbudili v ich práci. Telesné pozostatky zabitého vojaka zobral vládny špeciál na Slovensko. 
V súčasnosti pôsobí vo vojenskej operácii ISAF v Afganistane 234 príslušníkov slovenských ozbrojených síl, v strážnej jednotke KAF Kandahár pôsobí 178 vojakov. Od roku 2004 sa v operácii ISAF vystriedalo viac ako tritisíc slovenských vojakov, z toho 15 žien.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona