Starý Smokovec sa pripravuje na otvorenie Tatranského ľadového dómu

NETKY.SK • 13 November 2018, 07:07 • 2 min
Starý Smokovec sa pripravuje na otvorenie Tatranského ľadového dómu

POPRAD – Vo Vysokých Tatrách pripravujú otvorenie Tatranského ľadového dómu, tento rok s prvkami podľa Baziliky Sv. Petra v Ríme či Berniniho kolonády.

slovakia

left justify in out

Dominantu prenesenú do ľadového unikátu si budete môcť na Hrebienku pozrieť už od 23. novembra.

V Berniniho kolonáde bude situovaných celkovo 84 stĺpov po oboch stranách. Celková výška stĺpov je do päť metrov a na ich vrcholoch budú umiestnené sochy. Ako informovala výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Vysoké Tatry Veronika Littvová, o precízne detaily pri tvorbe ľadového chrámu sa postará Adam Bakoš so svojím tímom pätnástich sochárov zo Slovenska, Česka, Poľska, Walesu i z amerického Texasu.

 

img

Zdroj: TASR

 

Tatranský ľadový dóm na Hrebienku tradične otvára zimnú sezónu vo Vysokých Tatrách. „Práce na Dóme začali tento rok v závere septembra prvým navezením materiálu na Hrebienok. Do dnešného dňa vyviezlo desať kamiónov rekordných 1 800 kusov ľadových blokov, čo predstavuje 225 ton ľadu,“ spresnila Littvová. Prácu stavbárom značne komplikuje nezvyčajne teplé novembrové počasie.

 

img

Zdroj: TASR

 

Samotná hlavná kupola bude mať rekordnú výšku až 11,5 metra, čo je maximálna možná výška. Originálne majstrovské ľadové dielo je v kupolách doplnené umeleckými výplňami. Tie sú pretransformované do vitráže modernou technológiou tavenia skla. Ich autorom je sklár a dizajnér so slovensko-gréckym pôvodom Achilleas Sdoukos.

„Od piatka 23. novembra bude najväčšia zimná atrakcia v Tatrách otvorená denne od 9:00 do 16:30, pričom počas hlavnej zimnej sezóny a vianočných sviatkov budú otváracie hodiny predĺžené,“ doplnila Veronika Littvová. Vstup do unikátnej ľadovej baziliky je pre návštevníkov bezplatný. Okrem toho počas celej hlavnej zimnej sezóny budú každú nedeľu v Tatranskom ľadovom dóme koncerty a hudobné vystúpenia. "Návštevníci si môžu v týchto unikátnych mrazivo krásnych priestoroch vychutnať otvárací koncert, štyri adventné koncerty, silvestrovský koncert a mnoho koncertov v roku 2019," doplnila Veronika Littvová.

Sprístupnením Tatranského ľadového dómu sa tak vo Vysokých Tatrách symbolicky otvára zimná sezóna 2018/2019 spojená aj s prvou lyžovačkou v Tatrách.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies