Starý most otváral pred 120 rokmi sám cisár František Jozef

NETKY.SK • 28 December 2010, 12:48 • 2 min
Starý most otváral pred 120 rokmi sám cisár František Jozef

Starý most otváral pred 120 rokmi sám cisár František Jozef

slovakia

left justify in out

Prvý pevný most cez Dunaj v Bratislave, ktorý mal rôzne mená (Most cisára Františka Jozefa, Štefánikov most, Most Červenej armády, Starý most - v súčasnosti) otvoril pred 120 rokmi cisár František Jozef. Udalosť sa odohrala 30. decembra 1890 a už na Nový rok 1891 po moste hrkotali povozy.
      Úvahy o stavbe stáleho mosta v Prešporku umožnila až regulácia hlavného toku Dunaja a spevnenie jeho brehov v rokoch 1870 až 1890. Po roku 1873 sa v meste začal intenzívnejšie rozvíjať priemysel a doprava. V roku 1877 bola ustanovená "mostová komisia" a jej úsilie bolo v decembri v roku 1888 korunované rozhodnutím o výstave pevného mosta cez Dunaj.
      Zo strany uhorskej vlády sa o stavbu mosta zaslúžil vtedajší minister obchodu Gábor Baross, výstavbu financovala vláda. Projekt mosta vypracoval inžinier Francois de Sales Cathry. Prešporský most staval mestský hlavný inžinier Anton Sendlein. Výstavba mosta začala 6. apríla 1890. Ukončená bola v októbri 1890.
      Podľa historických správ výstavba mosta postaveného výlučne z domácich (uhorských) materiálov stála vtedy 1 milión 780 tisíc zlatých. Sedem mohutných kamenných kvádrov postavených pilierov nieslo 460 metrov dlhý a 6,5 metra široký most. Jeho stredná časť bola zosilnená zavesením na mohutný železný oblúk. Most bol postavený tak vysoko, aby mohli pod ním preplávať lode aj v prípade najvyššieho stavu hladiny Dunaja.
      Za použitie mosta sa na jeho údržbu vyberalo mýto. Pre mýtnikov boli na oboch stranách mosta vybudované zvláštne pavilóny, ktoré sa na pôvodných nájazdoch zachovali dodnes.
      V tesnej blízkosti cestného mosta na spoločných pilieroch a predmostí postavili aj železničný most Zadunajskej miestnej železnice. Železničnú dopravu na ňom otvorili v novembri 1891.
      Most slúžil 55 rokov. V noci z 2. na 3. apríla 1945 ho vyhodili do vzduchu ustupujúce nemecké vojská. Oceľový cestný most bol obnovený s využitím typizovaného mostného systému Roth-Waagner. Rekonštrukcia mosta začala 4. augusta 1945, dokončený bol 24. januára 1946, teda za 5 mesiacov a 17 dní. Most dostal názov "Most Červenej armády". V roku 1950 bol obnovený na spoločných pilieroch aj železničný most.
      V súčasnosti na Starom moste prebieha rekonštrukcia. Uzavretý pre dopravu je od mája tohto roku. Po zrealizovaní bezpečnostných opatrení sa budú môcť na most vrátiť chodci a cyklisti.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies