Starý most odľahčia o 150 ton

NETKY.SK • 13 August 2010, 12:41 • 2 min
Starý most odľahčia o 150 ton

Starý most odľahčia o 150 ton

slovakia

left justify in out

img

Betónovú mostovku z cestnej časti bratislavského Starého mosta začali dnes odstraňovať, čím ho odľahčia o 150 ton.
"Je to predposledná fáza odstraňovania havarijného stavu mosta, mostovku by sme mali zlikvidovať do 15. septembra," uviedol na dnešnom brífingu generálny riaditeľ dodávateľskej spoločnosti METRO Bratislava, a.s., Vladimír Kovalčík.
Na moste už nie sú funkčné nijaké inžinierske siete a ešte treba odstrániť vodovod, čo by sa podľa Kovalčíka malo zrealizovať do desiatich dni. Počas postupnej likvidácie mostovky nebude prerušená lodná doprava. Pre jej bezpečnosť sú pod mostom natiahnuté ochranné siete. Financie na tieto práce poskytlo mesto, pretože to nie je investícia, ale havarijný stav. Finančne oveľa náročnejšia bude posledná fáza odstraňovania mosta - kovovej konštrukcie.
"Už sme objednali dokumentáciu odstránenia konštrukcie, aby sme vedeli, ako ju opäť využiť. Na rozdiel od mostovky z roku 1945, ktorá podľa znaleckého posudku je už nepoužiteľná," pripomenul Kovalčík.
Nebudú použiteľné ani vyše polstoročné koľajnice z vedľajšieho mosta, ktorý treba tiež odstrániť a rekonštruovať. Moderné koľajnice musia vyhovovať novým električkovým vozidlám a táto trať musí slúžiť aj cestnej doprave v prípade havarijných situácií a inému prerušeniu premávky na druhej časti mosta.
Podľa Kovalčíka vydanie územného rozhodnutia zdržujú občania, ktorí nad rámec zákona chcú byť účastníkmi konania. "Máme dva prípady, kde ohľadom výrubu stromov chcú byť účastníkmi konania, čo nás zdržalo najmenej dva-tri mesiace," dodal generálny riaditeľ. Výrub sa týka šiestich topoľov pri Starom moste a na celej trati 120 náletových stromov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona