Starú ranvej na pražskom letisku zmodernizujú

NETKY.SK • 16 November 2011, 04:57 • 2 min
Starú ranvej na pražskom letisku zmodernizujú

Starú ranvej na pražskom letisku zmodernizujú

slovakia

left justify in out

img

Letisko Praha sa chystá na realizáciu najväčšej investície od sprevádzkovania svojho druhého terminálu v roku 2006. V nasledujúcich troch rokoch vynaloží viac ako 1 miliardu Kč (38,85 milióna eur) na generálnu opravu takmer 50 rokov starej hlavnej štartovacej a pristávacej dráhy.
Ranvej, často označovaná ako letisková babička, má množstvo nedostatkov. Medzi nimi sú praskliny betónových dosiek, vylamovanie betónu, ale aj poškodzovanie asfaltového krytu. Na ich odstránenie už nestačí jej každoročná údržba.
Prevádzku na pražskom letisku síce v roku 2017 zjednoduší odovzdanie novej ranveje, ale opravu "babičky" podľa riaditeľa letiska Jiřího Posa nemožno dovtedy odkladať.
Terajšiu hlavnú dráhu v máji 2012 uzavrú a začne sa využívať vedľajšia priečna dráha. Na tú sa nalietava ponad husto obývané časti mesta. Od polnoci sa preto na päť hodín denne pristávanie lietadiel a ich štarty zastavia.
Pražské letisko však pripravuje aj ďalšie veľké investície. Asi 500 miliónov Kč bude stáť nová čistiareň odpadových vôd a podobnú sumu bude treba aj na presun depa autocisterien, ktoré zásobujú lietadlá.
Druhá hlavná ranvej sa začne stavať v roku 2014 a letisko bude stáť asi 9 miliárd Kč. Na nej budú lietadlá pristávať, kým z prvej dráhy budú len štartovať.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies