Štartuje kampaň na podporu transplantačného programu

NETKY.SK • 14 Apríl 2015, 13:31 • 2 min
Štartuje kampaň na podporu transplantačného programu

BRATISLAVA 14. apríla (SITA) - Slovenská transplantologická spoločnosť odštartovala dnes informačnú kampaň na podporu odberového a transplantačného programu Sedem životov.

slovakia

left justify in out

„Názov sme zvolili symbolicky. Človek, ktorý daruje orgány, môže totiž zachrániť až sedem životov,“ vyjadrila sa na dnešnej tlačovej konferencii prezidentka Slovenskej transplantologickej spoločnosti Zuzana Žilinská.

 

Cieľom kampane je upriamiť pozornosť na problematiku transplantácií a darcovstva orgánov. „Slovensko výrazne zaostáva v odberovej aktivite. Pokúšame sa prísť na to, prečo je to tak. Snažíme sa ľudí edukovať, máme totiž pocit, že informovanosť laickej verejnosti je v tomto smere nízka,“ povedala ďalej Žilinská. „Táto kampaň je určená najmä pre laickú verejnosť, aby sme jej dokázali, že to, čo robíme, vieme robiť dobre. Bez odberov orgánov však transplantácie nie sú možné,“ doplnil urológ Ján Breza. 

 

V oblasti darcovstva orgánov platí na Slovensku princíp takzvaného predpokladaného súhlasu. Potenciálnym darcom je každý, kto počas svojho života neodmietol darovanie orgánov po smrti. „V praxi však pozostalú rodinu pred odberom orgánov informujeme o zámere odobrať z tela pacienta so smrťou mozgu, teda mŕtveho pacienta, orgán,“ vysvetlila Žilinská. Podmienkou začatia procesu odberu orgánov je úplná a nezvratná strata všetkých funkcií mozgu potenciálneho darcu. V prípade, ak jeho rodina nenamieta, sú však potrebné ešte ďalšie úkony. Aby mohli lekári odobrať orgány na transplantáciu, musia zistiť napríklad aj to, či potenciálny darca netrpel rakovinou alebo iným vážnym ochorením, ktoré by mohli ohroziť prijímateľa orgánu. 

 

Na Slovensku v minulom roku transplantovali niektorý zo životne dôležitých orgánov 165 pacientom. „Za ostatných 10 rokov zaznamenávame pokles, respektíve stagnáciu v oblasti odberovej aktivity. V roku 2014 sa uskutočnilo 125 transplantácií obličiek, 17 transplantácií srdca a 23 transplantácií pečene. V porovnaní s rokom 2007 je to pokles o 42 percent. Naším cieľom je stabilne dosiahnuť úroveň z roku 2007,“ prezradil riaditeľ Národnej transplantačnej organizácie Daniel Kuba. 

 

Podľa záznamov Slovenskej transplantologickej spoločnosti čaká v súčasnosti na transplantáciu orgánov ako sú srdce, pľúca, obličky, pečeň či pankreas 443 pacientov a pacientok. Na tlačovej konferencii sa zúčastnili aj traja ľudia, ktorým transplantovali niektorý zo spomínaných orgánov. Tí sa zhodli, že transplantácia im zachránila život a pomohla im lepšie sa začleniť do spoločnosti. „Život pred transplantáciou sa nedá porovnať s tým, ako žijem teraz,“ uviedla jedna z pacientok. Transplantácie na Slovensku vykonávajú lekári v Bratislave, Banskej Bystrici, Košiciach a Martine. Výnimku tvorí iba transplantácia pľúc, ktorú indikovaní pacienti zo Slovenska podstupujú vo Viedni. 

 

„Darovanie a transplantácia orgánov sú službou životu, ktorá predstavuje vysokú morálnu hodnotu. Dnes už nikto nepochybuje o tom, že transplantácie orgánov zachraňujú ľudské životy a dávajú šancu žiť tým, pre ktorých je transplantácia jedinou nádejou na život. Aj preto sme sa rozhodli kampaňou Sedem životov upriamiť pozornosť na túto problematiku,“ uzavrela Žilinská.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies