Štartuje hlavná fáza EL, v akcii viacero Slovákov

NETKY.SK • 15 September 2015, 21:41 • 2 min
Štartuje hlavná fáza EL, v akcii viacero Slovákov

BRATISLAVA - Porciu dvadsiatich štyroch stretnutí ponúkne vo štvrtok prvé hracie kolo skupinovej fázy futbalovej Európskej ligy 2015/2016. Slovensko v aktuálnom ročníku nebude mať klubové zastúpenie v hlavnej súťaži. Najbližšie k postupu do skupinovej časti európskeho pohára číslo dva boli hráči MŠK Žilina, ktorí v play-off neuspeli proti španielskemu tímu Athletic Bilbao (3:2 doma, 0:1 vonku). V akcii tak budú iba slovenskí jednotlivci účinkujúci v zahraničných kluboch.

slovakia

left justify in out

Viktoria Plzeň v E-skupine privíta na vlastnom trávniku bieloruský tím Dinamo Minsk. Český majster aktuálne ťahá štvorzápasovú víťaznú šnúru so súhrnným skóre 11:0. Naposledy cez víkend zvíťazili zverenci trénera Karla Krejčího na pôde 1. FK Příbram 4:0. "Musíme ísť od zápasu k zápasu a snažiť sa vyhrávať. Teraz sa vezieme na víťaznej vlne. Vo štvrtok na nás čaká Európska liga, bude to trochu o niečom inom. Uvidíme, ako sa nám bude dariť," povedal pre web fcviktoria.cz slovenský reprezentant Michal Ďuriš, ktorý v ostatných troch dueloch v klubovom drese zaznamenal štyri presné zásahy. Dôležitou súčasťou mužstva Plzne sú aj ďalší dvaja hráči spod Tatier - Matúš Kozáčik a Patrik Hrošovský. V tej istej skupine čaká na brankára Jána Novotu a jeho Rapid Viedeň náročný duel proti španielskemu Villarrealu.

 

Poľská Legia Varšava s dvojicou Slovákov Dušan Kuciak a Ondrej Duda sa predstaví v rámci D-skupiny na pôde dánskeho FC Midtjylland, ktorý v rozhodujúcom eliminačnom kole o účasť v skupinovej fáze vyradil favorizovaný anglický klub FC Southampton. "Favoritom našej skupiny je Neapol, ale o druhé miesto budeme bojovať my, Legia a FC Bruggy. Varšavský tím je silný súper, nedávno vyhral dvakrát po sebe domáci titul. Poľská liga je na podobnej úrovni ako dánska," povedal tréner FC Midtjylland Jess Thorup. Disciplinárna komisia UEFA uzavrela dánskemu mužstvu pred štvrtkovým stretnutím s Legiou časť štadióna. Dôvodom je homofóbny incident zo zápasu play-off EL proti anglickému FC Southampton. "UEFA vyznáva politiku nulovej tolerancie, pokiaľ ide o rasistické a iné diskriminačné správanie. Plne podporujeme túto myšlienku, ale nemyslíme si, že zníženie kapacity hľadiska o 1500 miest je adekvátny trest pre náš klub," povedal hovorca FC Midtjylland Hans Krabbe. V ďalšom dueli v rámci "déčka" narazí taliansky klub SSC Neapol so slovenským stredopoliarom Marekom Hamšíkom na belgického oponenta FC Bruggy.

 

Grécky PAOK Solún v kádri s dvojicou Slovákov Róbertom Makom a Erikom Sabom v "céčku" nastúpi v Baku proti domácemu azerbajdžanskému mužstvu FK Gabala. Solúnčania dosiahli v sobotňajšom zápase 3. kola Super League na trávniku FC Veria presvedčivé víťazstvo 3:0, ku ktorému jedným gólom prispel aj Róbert Mak. "Po kvalifikačných vystúpeniach reprezentácie ma čakajú klubové povinnosti. V sobotu to bol veľmi dôležitý duel proti FC Veria, keďže v tejto sezóne sme ešte v gréckej súťaži nevyhrali. Sme radi, že máme prvý trojbodový zisk v gréckej lige v tejto sezóne. Teraz však musíme rýchlo zregenerovať a pripraviť sa na štvrtkový duel Európskej ligy proti azerbajdžanskému tímu FK Gabala," uviedol 24-ročný Bratislavčan Mak prostredníctvom svojej oficiálnej stránky.

 

Premiéru na európskej pohárovej scéne môže zažiť slovenský mladík vo farbách holandského FC Groningen Albert Rusnák. Účastník Eredivisie nastúpi vo štvrtok v F-skupine proti slávnemu francúzskemu mužstvu Olympique Marseille. Groningen si účasť v skupinovej fáze EL 2015/2016 vybojoval v májovom finále národného pohára, v ktorom zvíťazil dvoma gólmi Rusnáka nad Zwolle 2:0.

 

Ku slovenskej konfrontácii v K-skupine môže dôjsť v dueli Asteras Tripoli - Sparta Praha. Dres gréckeho tímu háji brankár Tomáš Košický, v mužstve Sparty figuruje Michal Breznaník. Stredopoliar Jiří Kladrubský, ktorý hrával aj za Slovan Bratislava, dáva svojmu niekdajšiemu klubu z Letnej v Grécku slušné šance na úspech. "Sparta to bude mať ťažké. Asteras je silný smerom do útoku, ale jeho hráči majú v defenzíve okienka. Asteras má jeden z najlepších tímov v Grécku, ale štart do ligovej súťaže sa mu príliš nevydaril. Verím preto v triumf Sparty," povedal pre portál sport.cz 29-ročný Kladrubský, ktorý cez víkend čelil súperovi Sparty v rámci najvyššej gréckej súťaže v drese súčasného zamestnávateľa Kalloni (1:1).

 

Anglický FC Liverpool v kádri s kapitánom slovenskej reprezentácie Martinom Škrtelom sa predstaví v rámci B-skupiny na pôde účastníka francúzskej Ligue 1 Girondins Bordeaux. Na moskovský Lokomotiv, v ktorom aktuálne pre zranenie absentuje Škrtelov dlhoročný partner zo stopérskej dvojice v národnom tíme Ján Ďurica, čaká duel H-skupiny na pôde Sportingu Lisabon. Inému portugalskému Sportingu, sídliacemu v meste Braga, bude čeliť v F-skupine český Slovan Liberec v kádri s triom Slovákov Marek Bakoš, Lukáš Hroššo a Michal Obročník.

Program štvrtkových stretnutí 1. kola skupinovej fázy futbalovej Európskej ligy 2015/2016 (všetky časy sú v SELČ):

A-skupina:
Fenerbahce Istanbul (Tur.) - FK Molde (Nór.) /19.00/
Ajax Amsterdam (Hol.) - Celtic Glasgow (Škót.) /19.00/

B-skupina:
Girondins Bordeaux (Fr.) - FC Liverpool (Angl.) /19.00/
FC Sion (Švaj.) - Rubin Kazaň (Rus.) /19.00/

C-skupina:
FK Gabala (Azerb.) - PAOK Solún (Gréc.) /19.00/
Borussia Dortmund (Nem.) - FK Krasnodar (Rus.) /19.00/

D-skupina:
FC Midtjylland (Dán.) - Legia Varšava (Poľ.) /19.00/
SSC Neapol (Tal.) - FC Bruggy (Belg.) /19.00/

E-skupina:
Rapid Viedeň (Rak.) - Villarreal CF (Šp.) /19.00/
Viktoria Plzeň (ČR) - Dinamo Minsk (Biel.) /19.00/

F-skupina:
Slovan Liberec (ČR) - Sporting Braga (Portug.) /19.00/
FC Groningen (Hol.) - Olympique Marseille (Fr.) /19.00/

G-skupina:
Dnipro Dnepropetrovsk (Ukr.) - Lazio Rím (Tal.) /21.05/
AS Saint-Étienne (Fr.) - Rosenborg Trondheim (Nór.) /21.05/

H-skupina:
Sporting Lisabon (Portug.) - Lokomotiv Moskva (Rus.) /21.05/
Skënderbeu Korcë (Alb.) - Besiktas Istanbul (Tur.) /21.05/

I-skupina:
AFC Fiorentina (Tal.) - FC Bazilej (Švaj.) /21.05/
Lech Poznaň (Poľ.) - CF Belenenses (Portug.) /21.05/

J-skupina:
Anderlecht Brusel (Belg.) - AS Monako (Fr.) /21.05/
Tottenham Hotspur (Angl.) - FK Karabach (Azerb.) /21.05/

K-skupina:
Apoel Nikózia (Cyp.) - FC Schalke 04 Gelsenkirchen (Nem.) /21.05/
Asteras Tripoli (Gréc.) - Sparta Praha (ČR) /21.05/

L-skupina:
Partizan Belehrad (Srb.) - AZ Alkmaar (Hol.) /21.05/
Athletic Bilbao (Šp.) - FC Augsburg (Nem.) /21.05/



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies