Štart sezóny - Vettela čaká tuhší boj ako vlani, na štarte 6 šampiónov

NETKY.SK • 16 Marec 2012, 12:08 • 2 min
Štart sezóny - Vettela čaká tuhší boj ako vlani, na štarte 6 šampiónov

tart sezóny - Vettela čaká tuhší boj ako vlani, na štarte 6 šampiónov - Formula 1 Nová sezóna formuly 1 odštartuje v nedeľu ráno o 7. 00 SEČ Veľkou cenou Austrálie v Albert Parku v Melbourne a otázka číslo jeden znie, či niektorý z jazdcov dokáže zosadiť

slovakia

left justify in out

img

Nová sezóna formuly 1 odštartuje v nedeľu ráno o 7.00 SEČ Veľkou cenou Austrálie v Albert Parku v Melbourne a otázka číslo jeden znie, či niektorý z jazdcov dokáže zosadiť z trónu dvojnásobného majstra sveta Sebastiana Vettela. Nemecký pilot stajne Red Bull je opäť topfavoritom na zisk titulu aj v novom 20-dielnom seriáli MS, ktorý vyvrcholí 25. novembra v Brazílii, no tentoraz ho súdiac podľa vyrovnanosti v predsezónnych testoch čaká tuhší boj. Jeho úloha bude náročná aj z toho dôvodu, že v tímoch figuruje celkovo až šesť pilotov, ktorí sa hrdia titulom majstra sveta (pozn. - okrem Vettela sú to M. Schumacher, Alonso, Räikkönen, Hamilton a Button).
      Rodák z Heppenheimu v minulej sezóne nedal súperom šancu a z devätnástich pretekov vyhral jedenásť, čo mu v konečnej klasifikácii vynieslo primát so 122-bodovým náskokom pred Britom Jensonom Buttonom (McLaren). Vettel pred VC Austrálie zdôraznil, že ho stále ženie vpred túžba víťaziť: "Majstrovský titul si zaslúži ten, kto bude počas celej sezóny predvádzať najvyrovnanejšie výkony. Chcem sa stále zlepšovať a víťaziť, no musím brať ohľad aj na súperov, ktorí budú mať taktiež veľkú motiváciu bojovať o najvyššie priečky. Začína sa od nuly a som si vedomý, že sa nedá donekonečna vyhrávať, ale ja veľmi chcem. Ak ma niekto zdolá, budem sklamaný, ale treba sa rýchlo otriasť a ísť ďalej," vyhlásil Vettel. Ak by zaknihoval majstrovský hetrik, stal by sa po Juanovi Manuelovi Fangiovi a Michaelovi Schumacherovi len tretím pretekárom v F1, ktorému by sa podaril tento husársky kúsok. "Zdá sa, že všetky tímy sú veľmi vyrovnané a blízko jeden druhého. Môžeme sa dočkať niekoľkých prekvapení. Lotus bol v testoch veľmi silný a tak si musíme počkať. Už o pár dní sa dozvieme viac," odpovedal Vettel na otázku, kto by mohol byť potenciálnym rivalom Red Bullu.
      Na štartový rošt sa postavia aj štyri tímy, ktoré od minulej sezóny nemenili zostavu jazdcov - Red Bull, McLaren, Ferrari a Mercedes. Fínsky veterán Kimi Räikkönen prestúpil k Lotusu spoločne s minuloročným víťazom GP2 Romainom Grosjeanom, ktorý mal krátku anabázu s Renaultom v roku 2009. "Som o niečo starší, ale to je všetko. Necítim nič špeciálne a navyše mám pocit, že sa od môjho odchodu vrátane auto veľa nezmenilo," povedal 32-ročný bývalý majster sveta Räikkönen. Ten sa do kolotoča efjednotky vrátil po dvoch rokoch pôsobenia v rely.
      Niekdajší pilot Williamsu Nico Hülkenberg kývol na ponuku stajne Force India, kde nahradil nemeckého krajana Adriana Sutila, zatiaľ čo tím Toro Rosso zvolil novú kombináciu s Austrálčanom Danielom Ricciardom, ktorý prišiel z HRT, a Francúzom Jeanom-Ericom Vergneom. Brazílčan Bruno Senna vystriedal krajana Rubensa Barrichella vo Williamse, Rus Vitalij Petrov sa presunul do Caterhamu, kde nečakane dostal prednosť pred už podpísaným jazdcom Jarnom Trullim. Charles Pic je v "efjednotke" tretím Francúzom po Grosjeanovi a Vergneovi, pričom si to namieril do stajne Marussia. Tím HRT si upísal skúsenú dvojicu veteránov - Pedra de la Rosu a Naraina Karthikeyana.
      Medzinárodná automobilová federácia (FIA) už štandardne zmenila niektoré technické pravidlá. Znížila sa výška monokoku, čím esteticky "oškaredel" predný nos auta. Do platnosti vstúpilo aj pravidlo o koncovkách výfukov, pričom viaceré tímy na čele s Red Bullom museli zrušiť výfukové difúzory, ktoré nasmerovali plyny na zadné krídlo a zvyšovali prítlak auta.
      Na víkend neznie predpoveď počasie v krajine "protinožcov" vábne - voda, búrky a daždivé počasie môžu poriadne premiešať poradím favoritov. Na hladkom a už bez tak dosť šmykľavom súťažnom okruhu v Melbourne sa očakáva neprívetivé počasie od piatka až do nedele. Príroda tak vlastne urobila škrt cez rozpočet jazdcom, ktorí testovali v suchých klimatických podmienkach.

      Zoznam tímov a ich jazdcov:
      Red Bull Racing: Sebastian Vettel (Nem.), Mark Webber (Austr.)
      Vodafone McLaren Mercedes: Lewis Hamilton, Jenson Button (obaja V. Brit.)
      Scuderia Ferrari: Fernando Alonso (Šp.), Felipe Massa (Braz.)
      Mercedes AMG Petronas F1 Team: Michael Schumacher, Nico Rosberg (obaja Nem.)
      Lotus F1 Team: Kimi Räikkönen (Fín.), Romain Grosjean (Fr.)
      Sahara Force India F1 Team: Paul di Resta (Škót.), Nico Hülkenberg (Nem.)
      Sauber F1 Team: Kamui Kobajaši (Jap.), Sergio Perez (Mex.)
      Scuderia Toro Rosso: Daniel Ricciardo (Austr.), Jean-Eric Vergne (Fr.)
      Williams F1 Team: Pastor Maldonado (Venez.), Bruno Senna (Braz.)
      Caterham F1 Team: Heikki Kovalainen (Fín.), Jarno Trulli (Tal.)
      HRT F1 Team: Narain Karthikeyan (Ind.), Pedro de la Rosa (Šp.)
      Marussia F1 Team: Timo Glock (Nem.), Charles Pic (Fr.)

      Program MS F1 2012:
      18.3 VC Austrálie /Melbourne/
      25.3 VC Malajzie /Sepang/
      15.4 VC Číny /Šanghaj/
      22.4. VC Bahrajnu /Sachir/
      13.5. VC Španielska /Barcelona/
      27.5. VC Monaca /Monte Carlo/
      10.6. VC Kanady /Montreal/
      24.6. VC Európy /Valencia/
      8.7. VC Veľkej Británie /Silverstone/
      22.7. VC Nemecka /Hockenheim/
      29.7. VC Maďarska /Budapešť/
      2.9. VC Belgicka /Spa-Francorchamps/
      9.9. VC Talianska /Monza/
      23.9. VC Singapuru /Singapur/
      7.10. VC Japonska /Suzuka/
      14.10. VC Kórejskej republiky /Jeongam/
      28.10. VC Indie /Naí Dillí/
      4.11. VC Abú Zabí /Abú Zabí/
      18.11. VC USA /Austin/
      25.11. VC Brazílie /Sao Paulo/

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies